Джуліан Пол Ассанж всесвітньо відомий інтернет-журналіст та борець за свободу преси. Популярним став після заснування організації WikiLeaks, яка публікує таємні та засекречені дані з різних країн.

Наприклад, про торгівлю США з терористами, про шантаж російською владою різних політичних лідерів, підготовку до військових інтервенцій тощо.

На порталі також є інформація й про Україну. Йдеться про незаконні дії олігархів під час кризи 2008 року, про шантаж української влади з боку східних та західних країн, про таємні перемови українських президентів та багато іншого.

Під час своєї діяльності Ассанж нажив собі чимало ворогів і його подальше переслідування пов’язують саме з професійною діяльністю.

Відновимо хронологію подій:

  • 1 грудня 2010 Джуліана звинувачують у зґвалтуванні та двох випадках сексуального домагання. Усе це він нібито скоїв за 2 дні перебування у Швеції.
  • 7 грудня 2010 — його заарештувала британська поліція на території Британії.
  • 24 лютого 2011 суд ухвалив екстрадувати Ассанжа до Швеції.
  • 19 червня 2012 — Ассанж попросив політичного притулку в Еквадорі та переночував ніч у Посольстві Еквадору в Лондоні. Це порушувало умови застави Ассанжа, тож англійська поліція оголосила, що заарештує його, щойно Джуліан покине стіни Посольства.
  • 16 серпня 2012 — Еквадор офіційно надає політичний притулок Ассанжу. Але, оскільки він не може вийти з будівлі Посольства, щоб дістатись аеропорту – Джуліан Пол Ассанж починає жити в Посольстві Еквадору.
  • травень 2017 Швеція припинила розслідування справи Ассанжа. Однак англійська влада запевнила, що заарештує Ассанжа за порушення умов звільнення під заставу.

Близько 7 років він жив у будинку Посольства, зрідка виступаючи з балкона в постійному оточенні полісменів.

Джуліан Ассанж виступає з балкона Посольства Еквадору в Лондоні, оточеного поліцією, 19 серпня 2012

11 квітня президент Еквадору позбавив Ассанжа притулку, а посол Еквадору особисто впустив поліціянтів до будинку, щоб вони заарештували Ассанжа. Відео з його затриманням потрапило в мережу:

https://twitter.com/Ruptly/status/1116277306161618944

Так, той сивий чоловік, котрого під його ж крики виносять поліціянти Джуліан Пол Ассанж.

На запити ЗМІ та громадських організацій британські органи судочинства відповіли, що Ассанжа можуть видати безпосередньо США після закінчення слухань його справи в Лондоні.

А от у США його чекає багато років в’язниці за звинуваченнями (повідомленими 2017 року) у розголошенні державних таємниць.

Свого часу громадськість інкримінувала Ассанжу вибірковість публікації: так, за період його проживання в РФ WikiLeaks не опублікувала жодних матеріалів, про російську владу.

Хто ж Ассанж насправді: герой, який потерпає за свою принциповість або гвалтівник, що вміло торгує державними секретами вирішувати вам.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти