Всі ми звикли до скляних вікон, тому нам здається, що це ідеальний варіант для освітлення та провітрювання приміщення. А також для того, аби бачити, що там відбувається у світі довкола. Але через вікна ми втрачаємо до 51% тепла. Тому вчені працюють над створенням замінника скла, а саме над прозорою деревиною.

Вперше світ почув про неї 2016 року від дослідників стокгольмського Королівського технологічного інституту (KTH) на чолі з Ларсом Берглундом. Майже прозору деревину вони отримали, видаливши волокна лігніну — компонента, що відповідає за міцність та колір.

За 3 роки цей проект продовжила Селін Монтанарі, також із KTH. До отриманого раніше матеріалу вона додала акрил. Він заповнив ті пори, у яких був лігнін. Це допомогло не лише зберегти структуру деревини, а й відновити її міцність та поліпшити оптичні властивості. В результаті вчені отримали матовий матеріал на деревній основі. Єдиний мінус — акрил не є біорозкладним і водовідштовхувальним.

Під час останнього експерименту акрил змішали з іншою речовиною — поліетиленгліколем, що добре проникає в деревину. Важливо відзначити, що поліетиленгліколь також має іншу особливість: під час нагрівання він поглинає енергію і плавиться, а охолоджуючись, виділяє енергію і твердне. Фахівці кажуть, що ця властивість може зробити будівлі більш енергоефективними, бо енергія, що поглинається сонцем протягом дня, згодом потраплятиме всередину.

Ми створили багатофункціональний матеріал — він дуже добре пропускає світло, а також може накопичувати тепло. Нам вдалося об’єднати ці дві функції.

Селін Монтанарі

Дослідники й далі вдосконалюють прозору деревину. Наступний етап — створити біорозкладну версію, щоб підвищити екологічність матеріалу проти пластику, скла або навіть цементу.

Коли ми будуємо, ми використовуємо багато скла, але у нього є недолік, — воно погано ізолює, і ми втрачаємо багато тепла. У цьому сенсі дерево вдесятеро краще, але воно не пропускає світло.

Композитна деревина не такий добрий ізолятор, як натуральна, але вона вчетверо краща за високоякісний подвійний склопакет.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти