Група вчених з університету Бостона продемонструвала технологію, яка здатна відновити пам’ять 70-річних людей так, наче їм знов 20, а також покращити здатність до навчання. Мова йде про стимуляцію мозку електричним струмом, але без під’єднання електродів безпосередньо до сірої речовини.

Зазвичай дослідники використовують метод «глибокої» електростимуляції, закріплюючи провідники на певних ділянках мозку. Він дієвий, але непрактичний, бо процедура доволі складна.

Альтернативою є непряма стимуляція через електроди, поміщені на шкіру голови. Саме таким методом скористався Роб Рейнхарт, нейробіолог з університету Бостона, щоб поліпшити пам’ять літніх людей, яка зазвичай з віком слабшає.

Він зосередився на робочій пам’яті, яка вмикається, наприклад, коли ми згадуємо, які продукти треба купити в супермаркеті або намагаємося знайти ключі від машини.  

За словами Рейнхарта, ця пам’ять може слабшати ще до 30 років, бо через поступовий розлад між різними відділами мозку втрачається зв’язок. У 60-70 років ця неузгодженість може привести до помітного зниження когнітивних функцій.

Так от, Роб знайшов спосіб, як ці зв’язки відновити. В його основі — два елементи роботи мозку. Перший — «сполучення», коли ритми у різних відділах головного мозку працюють, наче злагоджений оркестр. Другий — «синхронізація», коли повільніші ритми, відомі як тета-ритми, синхронізуються належним чином. Обидві ці функції погіршуються з віком і впливають на роботу пам’яті.

До свого дослідження Рейнхарт залучив добровольців віком від 20 до 60 років, які мали пройти кілька тестів.  

Піддослідні дивилися на одне зображення, на друге, а потім по пам’яті казали, чим вони відрізняються.

Не дивно, що молодша експериментальна група показала кращі результати, ніж старша. Але потім Рейнхарт застосував 25-хвилину стимуляцію кори головного мозку літніх людей з імпульсами, спрямованими на робочу пам’ять. Після цього розрив у точності виконання завдання зник, і цей ефект тривав не менше ніж 50 хв. До того ж, у такий спосіб Рейнхарт зміг поліпшити функцію пам’яті навіть у молодих людей, які погано впоралися із завданнями.

Перший малюнок — активність мозку 20-річного під час використання робочої пам’яті, другий — її відсутність у літньої людини, третє — мозок літньої людини після електростимуляції виглядає як у 20-річного

Це відкриває нові можливості для досліджень і лікування. І ми цьому дуже раді.

Роб сподівається продовжити вивчення того, як електростимуляція може поліпшити роботу мозку, особливо в тих, хто страждає на хворобу Альцгеймера.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Віталій

Ухти, реально норм. Мені б такий електростимулятор;))