Протягом десятиліть пустеля Сахара повільно просувалася на південь через Сахель. Колись це був зелений регіон, та через випас худоби, вирубку лісів і численні посухи він став піщаною копією самого себе. Щоб запобігти екологічній катастрофі на всьому континенті, понад 20 африканських країн об’єднали зусилля у проекті «Велика зелена стіна». В його межах буде висаджено дерева на 16 км вглиб та на 8 тис. км уздовж південного кордону Сахари.

План полягає у тому, щоб садити дерева, які здатні протистояти сильним засухам, наприклад, акацію, через 11 країн, від Сенегалу на сході Африки до Джибуті на заході.

Вперше про старт «Великої зеленої стіни» оголосили ще 2007 року.  

Спочатку у проекті брали участь 12 африканських країн. Інші приєдналися згодом.

Наразі стіна готова лише на 15%, але результат вже відчутний. Тільки у Сенегалі з моменту запуску програми висадили понад 11 млн дерев. Нігерія відновила 4,8 млн га, а Ефіопія — 15 млн га.

Висадка дерев у Сахелі підвищила стійкість регіону до опустелювання. Зелена стіна не дає вітрам висушувати землі, відновлює мікроклімат і дозволяє вирощувати продовольчі культури поблизу дерев, які удобрюють ґрунт.

Кінцева мета проекту вартістю 8 млрд $ — до 2030 року відновити 100 млн га деградованих земель.  

Водночас це створить 350 тис. робочих місць у селах і поглине 250 млн т CO₂ з атмосфери.

Є багато чудес світу, але Велика Зелена Стіна буде унікальною, і кожен може стати частиною цієї історії.

Дламіні Зума — голова Комісії Африканського союзу

Спочатку збиралися висаджувати ліс по краях пустелі, та це непрактично. Тому план зазнав деяких змін, і тепер «Велика зелена стіна» висаджується згідно з методами місцевого землекористування.

Мова не йде про стіну в буквальному сенсі. Це швидше мозаїка з дерев.

Мохамед Бакарр — провідний фахівець з довкілля Глобального екологічного фонду

Велика зелена стіна є символом надії там, де нещодавно домінувала паніка через розширення Сахари. Втім, є думка, що проект просувається надто повільно. Згідно з прогнозами, за 20 років населення Сахеля збільшиться вдвічі. Тому повторну висадку дерев слід провести протягом 10-15 років.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти