Бурити астероїди, щоб вони не влучили у Землю, можна лише в кіно. А що робити, як людство й справді стикнеться з такою загрозою? Штучно змінювати курс небесного тіла, поціливши у нього дроном!

Місію під назвою DART (Double Asteroid Redirection Test) розробили фахівці з Лабораторії прикладної фізики Університету Джонса Хопкінса в межах програми планетарного захисту NASA. Згідно із задумом, 500-кілограмовий космічний апарат на електротязі вирушить до астероїда Didymos діаметром 780 м. Та зіткнутися DART має не з ним, а з його супутником Didymoon діаметром 160 м. Швидкість DART у цей момент становитиме 6 км/с.

Астрономи вирахують кінетичну енергію та зафіксують зміну траєкторії польоту небесного тіла внаслідок зіткнення. Це допоможе зрозуміти, чи буде такий спосіб дієвим у разі реальної загрози. Так, Didymos разом із Didymoon летять кудись у своїх справах на відстані 11 млн км і Земля їх не цікавить.

Запуск DART відбудеться 9 червня з авіабази Ванденберг (Каліфорнія). До космосу апарат дістанеться ракетою Falcon 9. За це компанія Ілона Маска SpaceX отримає 61 млн $.

Єдиний мінус задуму — сам DART вже не побачить результатів своєї роботи. Це на себе візьме дрон Hera, що його запустить ESA (Europian Space Agency) 2023 року. Він має дослідити кратер, який залишиться на Didymoon після удару. Також він буде стежити за змінами орбіти.

Та це ще не все — Hera має стати першим самокерованим апаратом у космосі.

Невдовзі на Землі з’являться автомобілі з автопілотами. Водночас Hera стане піонером у дальньому космосі. Хоча ми проектуємо дрон так, аби ним можна було керувати, ми випробуємо цю технологію, коли основні завдання будуть виконані.

Паоло Мартіно — головний інженер проекту Hera

Завдяки автономній системі дрон зможе підлетіти до цілі на відстань до 200 м та зробити світлини роздільною здатністю до 2 см на піксель.

Презентація Hera має відбутися у листопаді 2019 року, а запуск — 2023-го.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти