Штучний інтелект розвивається семимильними кроками та впроваджується в усі сфери людського життя. Це розуміють і у ЄС, де створили 7 етичних правил для штучного інтелекту, які й опублікували на сайті Єврокомісії.

  1. Людський контроль та підтримка. Штучний інтелект має передбачати механізм впливу з боку людей, розроблятися з повагою до Прав Людини та не обмежувати людську автономію.
  2. Надійність та безпека. Всі ШІ-системи мають бути надійними, безпечними й стійкими до можливих помилок під час всього циклу своєї діяльності.
  3. Конфіденційність та управління даними. Громадяни мають зберігати повний контроль над особистими даними і ці дані не будуть використані для заподіяння шкоди або дискримінації.
  4. Прозорість. Потрібна можливість стежити за усією діяльністю ШІ.
  5. Справедливість та недискримінація. Системи ШІ мають враховувати весь спектр людських здібностей, навичок і вимог.
  6. Добробут суспільства та довкілля. Штучний інтелект має сприяти розвитку суспільства та розв’язанню екологічних проблем.
  7. Підзвітність. Слід запровадити механізми відповідальності та підзвітності систем штучного інтелекту та результатів їхньої роботи перед людьми.

Сьогодні ми робимо важливий крок до етичного та безпечного ШІ в ЄС. Тепер у нас є міцний фундамент, заснований на цінностях ЄС, розроблений після широкого та конструктивного обговорення із залученням багатьох зацікавлених сторін, включаючи бізнес, наукові кола та громадянське суспільство.

Марія Габріель, європейська комісарка з цифрової економіки та суспільства

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти