Ні для кого не секрет, що Google фіксує та зберігає геолокацію користувачів. У додатку вам навіть пропонують подивитися на місця, де ви були протягом місяця, або відвідати цікаві об’єкти поруч із вами. Ніби весело й прикольно. Та коли Google ділиться інформацією про ваші переміщення з поліцією, стає трохи страшно й… боляче. Бо лише тому що ваш смартфон «засвітився» біля місця злочину, ви можете стати головним підозрюваним. Як це сталося із 24-річним Хорхе Моліною.

Хорхе був працівником на складі, коли у грудні 2018 року його заарештувала поліція. Хлопця звинуватили у вбивстві, скоєному 9 місяців тому у передмісті Фінікса (столиця штату Аризона).

Підставою для арешту були дані про те, що його телефон був поблизу місця злочину. 

Ще один непрямий доказ — камери зафіксували, що злочинець стріляв з білої Honda Civic. Таку ж модель мав і Хорхе. На жаль, на відеозаписі не видно було ані номеру машини, ані обличчя водія.

Хорхе Моліна

Моліну відпустили лише за тиждень, коли у справі з’явився інший підозрюваний — колишній приятель матері Хорхе, який інколи користувався його автомобілем.

Мені було страшно. Єдине, чим я міг себе заспокоїти: «Ти невинний, тому скоро все закінчиться.

Хорхе Моліна

Як копи дізналися, де був смартфон Моліни у певний час? Вони надіслали до Google запит, попередньо отримавши дозвіл суду. І за 6 місяців отримали потрібну інформацію. Так, через навалу подібних запитів (за непідтвердженими даними, з початку 2019 року їх надходить 180 щотижня) це довготривалий процес.

Цікаво, що кілька років тому правоохоронці запитували геолокацію лише конкретного користувача. Та зараз їм потрібна інформація про рух усіх осіб, що були у певний час у певному районі.

Компанія при цьому зберігає конфіденційність користувачів, призначаючи їхнім гаджетам анонімні ідентифікаційні номери.  

Детективи переглядають місця та схеми руху пристроїв, і щойно вони визначать потрібну геолокацію (як ймовірних підозрюваних, так і можливих свідків), негайно відсилають ще один запит із проханням розкрити імена власників та іншу особисту інформацію.

Детективи переглядають місця та схеми руху пристроїв у певному квадраті

Всі ці дані зберігаються у базі Google під назвою Sensorvault. Там можна знайти геолокації щонайменше сотень мільйонів пристроїв у всьому світі, відколи у людини з’явився перший смартфон (якщо не раніше).

Час зберігання інформації необмежений, якщо тільки користувач власноруч не видалить її. 

На думку каліфорнійських аналітиків, система фіксує місцеперебування що кілька хвилин. Тому на неї не можна спиратися, бо злочин може статися саме у цей проміжок. З іншого боку, детективи, з якими поспілкувалися журналісти The New York Times, кажуть, що передані дані були доволі точними. Навіть коли люди не дзвонили й не користувалися додатками.

Ми бачимо цілий образ життя. Це змінює правила гри для правоохоронних органів.

Марк Брулі — заступник керівника поліції у Бруклінському парку, штат Міннесота

Щодо справи Моліни, то вбивцею справді виявився його недо-вітчим, 38-річний неодноразово засуджений Маркос Гаета. Відомо, що Хорхе іноді заходив до свого Google-акаунту з чужих пристроїв, щоб перевірити сповіщення. Можливо, саме у такий спосіб на місці злочину система зафіксувала саме його смартфон, а не Маркоса.

Моліна довго оговтувався після того, що з ним трапилося. Крім того, він втратив роботу, а його машину вилучили детективи. 

За словами Джека Літвака, захисника Хорхе, слідчі думають, що зараз у них на руках інструмент, «не гірший за ДНК у судово-медичній експертизі, але це не так».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти