Вже майже 70 років недержавна асоціація Rega (або Швейцарська повітряна гвардія) рятує людей у надзвичайних ситуаціях. Кількадесят разів на день гелікоптери компанії вилітають на рятувальні місії. І скоро до повітряного флоту організації приєднається дрон, який Rega презентувала на своїй щорічній конференції. У пошуках людей він може сканувати великі території. Для цього апарат оснащений різними датчиками, зокрема тепловізором.

Ми завжди знали, що безпілотні літальні апарати можуть бути корисними в пошукових місіях.

Саша Хардеггер — керівник відділу вертолітних операцій

Але зараз немає технології, що відповідала б вимогам Rega, додає він. Зокрема, неможливо керувати відносно невеликим, легким і гнучким безпілотником на відстані декількох кілометрів і протягом кількох годин без візуального контакту з дроном.

Тому останні 18 місяців організація витратила на розробку власного безпілотника. 

Зовні він виглядає як міні-гелікоптер з трьома лопатями. Під час пошукової місії апарат летить на висоті 80-100 м і, використовуючи супутникову навігацію, сканує великі області точно й автономно. Він також здатен самостійно фіксувати перешкоди, як-от гелікоптери чи кабелі, та уникати їх.

Та поки дрон не літатиме над густонаселеними районами, поблизу аеропортів або аеродромів.

Визначати місцеперебування зниклих людей з повітря дозволяють різні датчики. Сигнали від інфрачервоних та звичайних камер класифікуються в реальному часі на борту безпілотника за допомогою алгоритму самонавчання. Це програмне забезпечення розробляється у співпраці з ETH Zurich. Якщо на основі структури пікселів зображень алгоритм «вважає», що бачить людину, тоді система негайно передає цю інформацію оператору на землі.

Також у планах застосовувати вбудовану функцію відстеження мобільного телефона.  

Якщо у безлюдному районі є сигнал, швидше за все десь поряд перебуває і його власник. Прототип цього пристрою випробовують разом із поліцією, що відповідає за розшук зниклих безвісти осіб. Особлива увага приділяється захисту конфіденційних даних.

Безпілотник Rega будуть використовувати на додачу до звичайних засобів розшуку. Наприклад, якщо гелікоптер мусить залишитися на землі через погану видимість.

Дрон має дебютувати у пошукових операціях вже 2020 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти