Нечемні туристи — проблема багатьох великих міст. Та що цікаво, найбільше шкоди зазвичай завдають не іноземці, а свої, внутрішні мандрівники, які приїхали з глибинки. Саме таку тенденцію помітили у Китаї, тому серйозно замислилися над створенням чорних списків таких от невігласів. Для цього залучать спеціальне програмне забезпечення, що розпізнає обличчя з камер спостереження.

Представники влади Пекіна зазначили, що збільшення внутрішніх туристів, які відвідують китайську столицю під час триденного фестивалю Цінмін («свято чистоти та ясності» — традиційне китайське свято поминання покійних, що зазвичай проходить з 5 по 7 квітня) збігається з «нецивілізованою поведінкою туристів».

Вони зривають квіти, топчуть землю, ловлять рибу в озерах і навіть облаштовують торгові точки у міських парках. 

Так от, у перспективі чорний список унеможливить таким мандрівникам відвідування парків. Для цього планують застосувати програмне забезпечення для розпізнавання осіб й інші технології спостереження, щоб контролювати гостей столиці.

2017 року у вбиральнях Пекінського парку «Храм неба» встановили сканери осіб, щоб припинити крадіжки туалетного паперу, які набули масштабів епідемії. Тому зараз той, кому потрібен папір, має подивитися на пристрій, і лише після цього отримає обмежену його кількість. Якщо потрібно більше, доведеться зачекати 9 хв, перш ніж повторити процедуру.

Багато літніх людей приїжджає сюди за безкоштовним туалетним папером. Ймовірно, вони народилися у 1940-х або 1950-х роках. Тоді люди були дуже бідними. І вони чомусь все ще бояться злиднів. Також сюди приходять трудові мігранти.

Уні Цинци — відвідувач парку

Та вперше влада замислилася про чорні списки 2016 року, і навіть створила певний прообраз. Тоді Національне управління туризму Китаю сприяло тому, аби 20 особам обмежили можливість подорожувати. Двоє з них намагалися розвернути літак. Ще один хотів не дати літаку злетіти, зламавши запасний вихід.

Торік цей blacklist суттєво поповнився, і тепер в ньому понад 670 осіб. Одні зривали рейси або палили у поїздах. Інші — не сплатили штрафи або брали участь у незаконній торгівлі цінними паперами.

Людям із цього переліку заборонені або деякі, або всі поїздки авіаційним та залізничним транспортом терміном до 12 місяців. 

Такі чорні листи називають прототипом майбутньої загальнонаціональної «системи соціального кредитування», яка визначатиме цінність жителів на основі їхньої поведінки та історії покупок.

За даними Міністерства культури та туризму, цього року під час Цінмін китайські мандрівники здійснили понад 112 млн поїздок країною, що на 10,9% більше, ніж торік. Тільки в Пекіні понад 700 тис. осіб відвідали кілька десятків парків по всьому місту.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти