У стрічці «Повстання планети мавп» генетичні експерименти над приматами призвели до виникнення в тих високорозвиненого інтелекту. Мавпи, усвідомивши своє підлегле становище, повстали та позбавили людину звання царя природи. До чого все це? Дослідники з Китаю та Сполучених Штатів вживили мавпам людський ген, важливий для розвитку мозку. Результати експерименту можна вважати вдалими. Та тільки для кого?

У дослідженні, опублікованому у Пекінському національному науковому журналі, учені з Інституту зоології Китайської академії наук у Куньміні, Університету Північної Кароліни у США та інших дослідницьких установ повідомили, що вони успішно створили 11 трансгенних макак-резусів (8 першого покоління і 3 другого покоління) з людськими копіями MCPH1. Це ген, який активується під час розвитку мозку людського плода. Його мутація може призвести до мікроцефалії — порушення розвитку, що характеризується маленьким мозком.

Генномодифіковані Жонг-жонг та Хуа-хуа

Згідно зі статтею, аналіз головного мозку і зрізів тканин показали змінений характер диференціювання нейронів і уповільненого дозрівання нервової системи, і цей процес нагадує затримку розвитку (неотенію) у людей. Одна з ключових відмінностей між нами й нелюдськими приматами полягає в тому, що людям потрібно набагато більше часу для формування нейромереж під час розвитку, і це значно подовжує дитинство.

Дослідження також показало, що у трансгенних мавп покращилася короткочасна пам’ять, а також реакція, якщо порівнювати з дикими макаками-резусами. 

У майбутньому трансгенні примати можуть дати відповіді на базові питання: що робить людей такими унікальними, а також про нейродегенеративні та соціальні розлади поведінки, які важко вивчити іншими способами.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти