Перебирати сміття — це, звісно, не найкраща робота у світі. З одного боку, вона небезпечна, з іншого — вельми нудна та одноманітна. Але як змусити роботів (а кого ж ще?)  відбирати пластик та папір, коли вони не завжди можуть відрізнити бляшанку від картонної коробки? Навчити їх визначати предмети на дотик, це ж елементарно! Саме так на світ з’явився робот RoCycle, створений компанією MIT CSAIL.

В його руки вбудовано кілька датчиків.

Датчик деформації вимірює об’єкт, а два датчики тиску визначають, наскільки м’яким він може бути. Робот навіть може виявити присутність металу, бо датчики також визначають електропровідність.

Власне руки виготовлені з ауксетиків, структура яких подібна до шарнірів.

Коли об’єкти нерухомі, точність робота становить 85%. На конвеєрі дещо гірше — 63%. 

І це без урахування складності завдання. RoCycle безсилий, якщо, наприклад, покласти бляшанки до картонної коробки. Таку проблему планують розв’язати у наступній моделі, де сенсорну систему поєднають із комп’ютерним зором на базі камери.

У майбутньому такий робот дозволить заощадити бюджетні кошти та збільшити кількість відходів, що потрапляють на переробляння.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти