Дослідники з Тель-Авівського університету надрукували на 3D-принтері перше у світі штучне серце, використовуючи власні клітини пацієнта і його біологічні матеріали. Серце повністю відповідало імунологічним, клітинним, біохімічним і анатомічним властивостям піддослідного.

Це перший випадок, коли вдалося успішно змоделювати та надрукувати ціле серце з клітинами, кровоносними судинами, шлуночками та камерами.

Таль Двір — керівник дослідження, професор Тель-Авівського університету

Хвороби серця є основною причиною смерті мешканців США. Трансплантація цього органу — єдиний метод лікування, доступний пацієнтам із термінальною стадією серцевої недостатності. Нестача донорів стимулює розробку нової стратегії лікування.

Це серце зроблено з людських клітин і специфічних для пацієнта біологічних матеріалів. У нашому процесі ці матеріали служать біоінксами — речовинами з цукрів та білків, які можна використовувати для 3D-друку складних моделей тканин. Раніше людям вдавався 3D-друк структури серця, але не за допомогою клітин або кровоносних судин. Наші результати демонструють потенціал нашого підходу до розробки персоналізованої заміни тканин і органів у майбутньому.

Поки дослідники мають зразок, не більший за кроляче серце. Та Двір запевнив, що у масштабі 1:1 технологія друку не зміниться.

За словами професора, використання унікальних для пацієнта матеріалів має вирішальне значення.

Біосумісність матеріалів усуває ризик відторгнення імплантату. 

Наразі дослідники планують культивувати друковане серце у лабораторії та «вчити його поводитися як серце». Потім вони планують пересадити таке серце тварині.

Можливо, за десять років у найкращих лікарнях світу з’являться принтери для друку органів, і такі процедури стануть регулярними.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти