Для оптимістів, що мріють жити вічно, замайорів промінчик надії — американським вченим вдалося відновити кровообіг у мізках відтятих свинячих голів та підтримувати цей процес протягом 36 годин. Звісно, після такої новини виникає купа питань. Чи спрацює це з людським мозком? Чи збережеться при цьому пам’ять та самоусвідомлення? Чи можна буде пересадити реанімовані мізки в інше тіло?

Автори експерименту — команда науковців із Єльського університету на чолі з нейробіологом Ненадом Сестамом. Піддослідними ж стали 200 голів свиней, отриманих із бійні. За допомогою насосів, нагрівачів та пакетів зі штучною кров’ю, підігрітих до температури тіла, ученим вдалося відновити кровообіг за 4 години після смерті. Ця система отримала назву BrainEx.

Не було жодних доказів того, що безтілесний мозок свині прийшов до тями.

Водночас мільярди індивідуальних клітин мозку виявилися здоровими та здатними до нормальної активності. І це, на думку Сестама, «фантастично» та «непередбачувано».

У своєму виступі перед представниками Національного інституту охорони здоров’я професор зазначив, що ця технологія, ймовірно, буде дієвою і для будь-яких інших видів тварин, зокрема приматів.

Мізки можуть бути пошкоджені, але якщо клітини живі, то це — живий орган. І з одного боку, це технічне ноу-хау. З іншого — воно нічим не відрізняється від збереження нирки.

Стів Хайман — директор психіатричних досліджень Інституту Брода в Кембриджі

Схожість з технологією збереження органів, як-от серця або легень, може призвести до того, що деякі помилково вважатимуть BrainEx способом уникнути смерті, вважає Хайман. Але, на його думку, пересадка мозку в нове тіло поки неможлива.

Який тоді зиск?

За словами Сестана, мозок людини без тіла може стати піддослідною «мишею» для тестування незвичних (небезпечних для життя) методів лікування раку або хвороби Альцгеймера.

Звісно, такий, хай і теоретичний експеримент ставить багато питань. Як юридичних, так і етичних. Наприклад, як дізнатися, чи присутня свідомість без вух, очей та можливостей для спілкування?

Щоб відповісти на це питання, вчені перевірили ознаки комплексної активності мозку свині, розмістивши на його поверхні електроди, що можуть вловлювати електромагнітні хвилі.

Спочатку, за словами Сестана, вони вважали, що зафіксували сигнали, які свідчать про тривогу та збудження. Але пізніше виявилося, що це — артефакти, які утворилися через резонанс з іншим обладнанням.

Зараз професор стверджує, що мозок перебуває в стані, схожому на коматозний. 

Сестан припустив, що кровообіг у мозку тварини можна підтримувати протягом невизначеного часу і що можна навіть спробувати відновити свідомість. Але він і його команда все ж вирішили не пробувати, бо «це незвідана територія».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти