Мієломна хвороба — це захворювання, що характеризується пухлинним розростанням плазматичних клітин кісткового мозку. У світі від неї страждає троє осіб зі 100 тис. Шанси на одужання становлять 50,7%. Але незабаром цей показник може суттєво зрости. Китайські вчені розробили CAR-T-терапію, ефективну на 90%. Водночас 70% піддослідних повністю одужали.

Перша фаза дослідів розпочалася ще наприкінці 2016 року. Тоді до контрольної групи увійшли 17 пацієнтів із рецидивами, що перебували у трьох лікарнях.

В основі методу — модифікація Т-клітин хворого.

Вони схожі на копів у тілі людини. Ми їх зміцнюємо, а потім повертаємо до організму. Там вони точно визначають місцеперебування ракових клітин і знищують їх.

Мі Цзяньцін — учасник дослідницької групи

За його словами, всі 17 пацієнтів стикнулися з побічними ефектами лікування — у них спостерігалися запальні реакції на тлі вивільнення цитокінів, зокрема лихоманка, дисфункція печінки, гіпоксемія. Але лікарі були готові до цього, тому це не стало проблемою.

Понад 70% пацієнтів повністю одужали.

Такий результат перевершує аналогічні методи лікування в усьому світі.

Зараз розпочалася друга фаза CAR-T-терапії. Вона охопить 60 пацієнтів та 8 лікарень. Дослідники також повідомили, що у серпні 2018 року першу фазу розгорнули у медичних закладах США та ЄС.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти