Сонячні та вітроелектростанції, встановлені на суші, — це вже вчорашній день. Новий тренд у галузі відновлювальної енергетики — будівництво СЕС та ВЕС на воді. Так станції отримують природне охолодження. Тож не дивно, що голландські інженери будують найбільший у світі архіпелаг «сонячних» островів у Андейкському водосховищі на півночі Голландії.

Він матиме 15 штучних майданчиків та 73 тис. сонячних панелей, які будуть повертатися до сонця, як це робить соняшник.

Система стеження за сонцем складається з трьох буїв, прикріплених до якоря за допомогою троса, який водночас і повертає, і утримує конструкцію разом.

Арно ван Друтен — голова компанії-постачальника сонячних панелей Floating Solar

За цей процес відповідатиме спеціальний алгоритм.

Іншою особливістю сонячних островів є те, що вони можуть змінювати розташування за екстремальних погодних умов, і у такий спосіб мінімізувати збитки.

Ми вже пересвідчилися, що вони витримують швидкість вітру до 96 км/год.

На першому етапі побудують три острови, діаметром 140 м кожен.

Інженери мають впоратися до листопада, коли закінчиться міграційний сезон птахів.

Ми почали б раніше, але через екологічні проблеми, пов’язані з сезонними перельотами птахів, цього року у нас є обмежений період — ці три місяці, коли ми можемо побудувати що-небудь на воді.

Енергії, виробленої разом з іншою СЕС поблизу Амстердама, має вистачити для живлення 10 тис. домашніх господарств.

Критики плавучих сонячних ферм скаржаться на те, що вони псують краєвид та відбивають світло, що непокоїть мешканців прилеглих населених пунктів. Але автори проекту запевняють, що водна поверхня створює ефект розмиття, і тому панелі, якщо дивитися на них здалеку, зливаються з довкіллям.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти