Що більше відновлюваних джерел енергії, то краще — незабаром до вітру та сонця можуть приєднатися і хвилі. На Гаваях кілька компаній проведуть випробування власних станцій, що отримують живлення з водяних валів.

Хвильова енергетика може забезпечити 10% від усього світового попиту на електроенергію, певен Джон Маккарті, генеральний директор ірландської компанії Ocean Energy. За кілька тижнів її фахівці протестують установку під назвою «Океанський буй» завдовжки 42 м та вагою 826 т.

Технологія має значний комерційний потенціал. Також є великий екологічний зиск через відсутність викидів парникових газів.

Джон Маккарті

«Буй» генерує енергію з води, яку хвилі заганяють до турбіни. Хвильова ферма потужністю 100 МВт може забезпечити енергією до 18 тис. будинків.

Окрім цього, станцію можна використовувати для живлення опріснювальних установок, рибних ферм або навіть підводних центрів обробки даних, на кшталт тих, що випробовує Microsoft.

Для багатьох куточків світу це не основний, а радше додатковий ресурс отримання енергії. Все через залежність від дня та сезону, коли хвилі досягають свого максимуму.

Так вважає Балакрішнан Наір, голова Oscilla Power, яка також розпочне випробування власної станції на Гаваях. Третьою компанією має стати Columbia Power.

На думку Брайсона Робертсона, професора інженерної справи в Університеті штату Орегон, хвильова енергетика може бути особливо корисною для віддалених островів, які використовують дорогі та неекологічні джерела енергії, на кшталт дизельного палива.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти