В харчовій індустрії з’являється дедалі більше альтернатив м’ясу, що на смак і вигляд нічим не відрізняються від звичних для нас котлет і сосисок. Та чи приживуться такі продукти?

Beyond Meat стала першою компанією, що виробляє рослинні замінники м’яса. ЇЇ заснували ще 2009 року, серед перших інвесторів — Білл Ґейтс і Леонардо Ді Капріо. Минулого тижня компанія стала публічною, продавши акцій на 240 млн. $.

Замінники для м’яса та конкуренція

Поки найпопулярніший продукт Beyond Meat — бургер. Роль м’яса в котлеті виконує гороховий протеїн, олія, бамбукова целюлоза, крохмаль, різні рослинні екстракти і натуральний ароматизатор м’яса, який є просто сполукою окремих амінокислот і вуглеводів. Усі інгредієнти без ГМО. Повний перелік продуктів можна знайти на сайті компанії.

Beyond Meat — не єдина компанія на ринку.  Наприклад, Impossible Foods продає свої бургери в ресторанах Buger King. Відвідувачі кажуть, що рослинне м’ясо смакує як справжнє. До кінця року Impossible Burger буде в кожному американському закладі Burger King.

Не тільки бізнес, а й збереження довкілля

За даними досліджень, тваринні ферми продукують більше парникових газів, ніж транспорт. Необов’язково зовсім відмовлятися від м’ясних страв, щоб турбуватися про довкілля, їх можна просто замінити. До того ж, овочі й злаки виростити набагато легше.

Тож бургери без м’яса не тільки для вегетаріанців, вони створені ще й для збереження довкілля. 

Рослинний фаст-фуд не такий шкідливий як звичайний, але доволі жирний, бо покупцям потрібен смак. Компанії, які виготовляють таку продукцію, можуть непогано заробити на хайпі. Для прикладу, рослинний бургер в Burger King коштує на 1$ долар дорожче, ніж м’ясний.

У США, де так люблять фаст-фуд, Beyond Meat має 200-мільйонну цільову аудиторію. Котлети не з м’яса можуть смакувати будь-кому. Скептики говорять, що не можна переконати таку кількість людей не їсти те, що вони звикли. Проте компанія планує створювати аналоги, навіть смачніші за м’ясо, і шукати шляхи для зниження собівартості продуктів.

У розробку нових продуктів Beyond Meat інвестують мільйони доларів, і не дарма, бо це крок до повної зміни ринку харчових продуктів.

Якщо котлета з горохового протеїну, олії й рослинних екстрактів смакує як яловичина, то зовсім скоро набором овочів можна задовольнити всі наші потреби з мінімальною шкодою для довкілля.

Коменти

Михайло

Тема досить цікава, але відчувається брак знань та непрофесійність у цій сфері у автора. “Тваринні ферми є джерелом 60% викидів вуглекислого газу в атмосферу” – звучить неймовірно, у вказаній статті пише, що “Research led by Oxford Martin School finds widespread adoption of vegetarian diet would cut food-related emissions by 63%”. Варто зауважити, що йдеться про food-related emissions, а не про всі викиди CO2. І чому ви написали саме викидів вуглекислого газу? Швидше всього йшлося про всі парникові гази, а не лише вуглекислий. Бо скаладється таке враження, що нам достатньо всього лише всім перестати їсти м’ясо і не буде проблем зі змінами клімату, але це не так.