На перший погляд, метеорити — це просте каміння, але вони здатні розповідати історії зірок або планет, яких вже не існує. (Звісно, для цього треба вміти «читати»). Одну з таких історій приніс метеорит, знайдений в Антарктиді. Він мав усередині особливу піщинку, яка була частиною цілої зірки та існувала ще до появи Сонячної системи.

Загалом наше Сонце доволі молоде — йому «лишень» 4,6 млрд років. Цілі покоління зірок народилися, жили та померли до його появи. І саме завдяки їм у Всесвіті з’явилися елементи, з яких утворилися нові зірки та планети. Знахідки, на кшталт давнього зоряного пилу, можуть дещо детальніше розповісти про такі процеси. Щоправда, його майже не знайти у первозданному вигляді.

Та зі згаданою піщинкою, яку назвали LAP-149, вченим пощастило. Вона є єдиною відомою сукупністю графіту та силікатних домішок.

Окрім цього, вона має надзвичайно високий рівень ізотопу вуглецю 13C. Його у 50 тис. разів більше, ніж деінде у Сонячній системі. 

Тому дослідники дійшли висновку, що ця піщинка від нової зорі.

П’єр Хенекур, автор дослідження, працює на електронному мікроскопі надвисокої роздільної здатності, щоб отримати хімічну та мікроструктурну інформацію знайденого зразка

Всі нові зірки — це подвійні системи, що складаються з білого карлика і зірки-компаньйона. Таке тісне сусідство може призвести до термоядерного вибуху, бо карлик нарощує свою масу завдяки напарнику. Коли маса стає критичною, тоді й відбувається «біг бада бум».

Наша знахідка дає уявлення про процес, який ми ніколи не змогли б спостерігати на Землі, а саме як — частинки пилу утворюються і переміщаються після вибуху нової зірки.

П’єр Хенекур — автор дослідження

Вчені не змогли з’ясувати точний вік LAP-149, бо зразок був занадто малим. Але вони сподіваються знайти більші об’єкти аналогічного типу.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти