Американські вчені створили мікророботів, які можуть очищати зуби від нальоту. Раніше таке можна було побачити тільки в рекламі, але здається це вже реальність.

Трохи корисної інформації.

Якщо ви проведете язиком по зубах, ви з ймовірністю у майже 100%, доторкнетеся до біоплівки.  

Це тонкий шар бактерій, що утворюється незалежно від того, як старанно ви орудуєте зубною щіткою. Біоплівка з’являється на будь-якій вологій поверхні (морських каменях, брудних тарілках, трубах, хірургічному обладнанні). Якщо ви регулярно користуєтеся засобами гігієни порожнини рота, тоді її товщина буде мінімальною. А інакше — привіт, зубний наліт!

Позбутися його не так вже й просто, бо він утворюється у важкодоступних місцях. (Про це в рекламах не обманювали).

Розв’язання цієї проблеми запропонували дослідники зі Школи інженерних і прикладних наук та Школи стоматологічної медицини, які працюють при Пенсильванському університеті. У перших були роботи, у других — полігон для випробувань.

Для створення мікророботів інженери використали наночастинки оксиду заліза. 

Водночас колеги-стоматологи з’ясували, що внаслідок хімічної реакції утворюються вільні радикали, які здатні вбити навіть найстійкіші до антибіотиків бактерії.

На фото з інтервальною зйомкою зображений мікроробот-гелікоїд з залізоокисного сплаву, що переміщається зубним каналом

Так і з’явилися роботи CAR (каталітичні антимікробні роботи), якими керують дистанційно, за допомогою магнітних полів. Під час тестів вони ефективно очистили не лише зовнішню поверхню зубів, але й важкодоступні місця, як-от перешийок зуба.

Наявні методи боротьби з біоплівками неефективні, бо вони не здатні водночас зруйнувати захист, вбити бактерії та видалити продукти біологічного розкладання. Ці ж роботи можуть виконати всі ці три завдання, не залишаючи слідів.

Мішель Ку — Школа стоматологічної медицини

Щоб впровадити CAR, команда почала співпрацювати з Центром охорони здоров’я, приладів і технологій. Тому, можливо, вже незабаром для глибокої чистки зубів буде достатньо лише набрати в рот рідину із загоном мікророботів.

Інша галузь застосування — очищення водопровідних труб, катетерів та імплантатів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти