У державній лікарні New Tafo, розташованій у східному регіоні Гани, не вистачає вакцин проти жовтої лихоманки. Зазвичай замовлення на додаткові препарати виконують дві години: поки їх відвантажать з найближчих складів, поки привезуть… А мами, що стоять у черзі разом зі своїми дітьми, помітно нервують. Як раптом, о, диво, з неба падає ящик із вакцинами! Дрон доставляє життєво необхідну посилку за рекордні 21 хв.

Незабаром такими безпілотниками охоплять прилеглі до Гани райони. Впроваджує відповідну мережу стартап Zipline International Inc. із Сан-Франциско.

Компанія вже домовилася з урядом цієї західноафриканської країни на доставку 148 різновидів ліків.

Перший розподільний центр облаштують за 70 км (43 милі) від столиці Аккри. Радіус охоплення — 80 км та 500 лікарень. 

До кінця 2019 року має бути 4 таких центри.

На останньому етапі реалізації проекту дрони робитимуть 600 вильотів щодня (150 з кожного центру), витрачаючи на один рейс до 30 хв. Загалом компанія охопить 2 тис. медичних установ у 4 регіонах країни із загальною кількістю населення 22 млн осіб.

Інвестиції в інфраструктуру становитимуть «десятки мільйонів доларів». Водночас уряд Гани заплатить компанії за 4 роки 12,5 млн $.

2016 року Zipline розгорнула подібний проект з транспортування крові в Руанді. Там інноватори охопили 25 лікарень. 

Протягом двох наступних років компанія планує використовувати свої дрони ще у двох місцях. Зокрема у Північній Кароліні.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти