Технологічну еволюцію людства за допомогою різноманітних гаджетів продовжує винахід французьких інженерів. Йдеться про «розумні» контактні лінзи, які стануть у пригоді і хірургу в операційній, і водію в дорозі, а також солдату. На це сподівається Агентство передових оборонних дослідницьких проектів США (DARPA), яке планує застосувати ці лінзи у польових умовах.

Вже майже три роки компанія IMT Atlantique працює над окулометром (пристрій супроводу руху очей), вбудованим у контактну лінзу.

Зберігання енергії в малих ємностях — це справжня проблема.

Тьєрі Дженізян — професор

Врешті-решт, дослідники розробили маленьку та гнучку батарею, що протягом кількох годин здатна живити світлодіод, який за бажанням можна інтегрувати в лінзу.

Це перший етап нашого великого та дуже амбітного проекту, мета якого — створити нове покоління окулометрів із доповненою реальністю. Вони дозволять впровадити інтерфейси «людина-машина», аналізувати когнітивні навантаження, тощо. Це відкриває величезні ринки та водночас потребує нових підходів до точності та інтеграції.

Жан-Луї Бугрене де ла Токне — професор з відділу оптики IMT Atlantique

Вбудована батарея живитиме радіочастотний зв’язок та оптичне виявлення напрямку погляду.

Окрім цього, розробники планують застосувати гнучку електроніку на основі графену. Це дозволить розширити можливості «розумної» лінзи.

Ми стоїмо на порозі революції, про яку мало хто знає. Смартфон, який сьогодні є вершиною мобільності та підключення, зникне.

Жан-Луї Бугрене де ла Токне

Перший прототип лінзи буде готовий у жовтні 2019 року. Повномасштабні випробування заплановані на 2020 рік.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти