Інша принципова відмінність руської/«української» спільноти від «європейських» – специфічні проти обох римських імперій походження та статус. 

Термін «еліта» походить від латинського electus. В перекладі сучасною українською означає «обраний», «кращий». Жодна спільнота не може утворитися, вижити та розвинутися без еліти. Ба більше: якість спільноти та перспективи її розвитку напряму залежать від якості її еліти – історія України останніх 30 років це підтверджує щохвилини.

Це так тому, що саме «еліта» і тільки вона не лише виконує функції управління соціумом на підставі формальних та неформальних приписів, але й встановлює ці приписи, контролює їхнє виконання, здійснює інші, потрібні для свого розвитку та розвитку соціуму регулятивні функції.

Руський народ, який упродовж усього Старого Порядку (тобто до кінця XVIII ст.) ідентифікував себе ст. як Gente Rutenus, Natione Polonus тобто Руський Народ Польської Національності, мав п’ятичленну корпоративну структуру (це я навчився від Наталі Яковенко):

Наталя Яковенко — доктор історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, професор кафедри історії НаУКМА

  • приблизно 50 князівських сімей, абсолютно закриту корпорацію головним чином (але не тільки) Рюрикових та Гедемінових нащадків;
  • військово-політичний клас шляхти, чисельність якої у всі часи сягала 10% тогочасного населення;
  • міщан, які становили питомо суттєву частину населення міст;
  • євреїв, які, згідно з нормами тогочасного права, трактувалися як соціальна, а не релігійна чи етнічна група;
  • неписьменних селян, питома вага яких у загальній масі населення сягала 80—85%.

Селяни утримували військо

На рамена селян ліг основний тягар матеріального утримання військово-політичного класу, тобто шляхти, в обмін на її згоду зі зброєю в руках захищати всіх інших від зовнішніх загроз.

Як колишній старший лейтенант-артилерист запасу ВОС 0208 знаю: перебування у війську 10% населення ставить суспільство на межу виживання – ресурсів для забезпечення найелементарніших матеріальних потреб майже не залишається.

Отже, середньовічне русько/українське суспільство не мало у своєму розпорядженні необхідних матеріальних ресурсів для «утримання» будь-яких інших, крім військового, «непродуктивних» соціальних груп та верств. Поодинокі винятки лише це підкреслюють.

Далі буде…

Данило

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти