Ще кілька тижнів тому заголовки новин рясніли фразами штибу «Українським громадянам заборонили використовувати сонячні панелі» або «Депутати заборонили людям Сонце». У головних ролях, звичайно ж, Ахметов, Аваков, містичні бандити при владі та, куди ж без нього, Порошенко.

Останні десятиліття показали, що українці люблять не тільки обирати гетьмана, але й влаштовувати шкандаль з будь-якого приводу. Нещодавній матеріал поважного видання Texty висвітлив, що абсолютна більшість матеріалів у ЗМІ були провокативними, фейковими й антагоністичними. Позитивні аспекти реформ і прогресу в Україні не висвітлювали принципово, натомість плодилася інформаційна отрута, себто зрада. Згадані вище заголовки новин, до речі, взяті як із московитських ЗМІ, так і з українських. Та чи справді трапилася чергова зрада?

25 квітня Верховна Рада підтримала законопроект №8449-д і знакову «Поправку 24». Тези законопроекту оберталися навколо створення конкуренції на ринку електроенергії. Так, наприклад, дозволена максимальна потужність СЕС із 30 КВт зросла до 50 КВт. Було спрощено встановлення малих СЕС до 150 КВт для бізнесу, що сприятиме його розвитку. Запровадження «зелених аукціонів» теж є дуже жирним плюсом; про важливість цього ми писали раніше.

А от поправка 24 вимагає, аби сонячні панелі домогосподарств, які отримують «зелений тариф», розміщувалися на дахах чи фасадах будівель. Монтувати сонячні панелі на землі заборонено. На дахах сучасних будинків можна розмістити СЕС щонайбільше на 10-15 КВт. Для кращого розуміння, СЕС на 30 КВт – це приблизно 200 м2 площі. Можливості українців встановлювати СЕС на своїй ділянці урізані. Будьмо відверті: у законопроекті щось не так. А не так в ньому те, що:

Цим законопроектом спробували вбити двох зайців: врегулювати і великі, і малі потужності. 

Останнім, як уже зрозуміло, приділили менше уваги. Чому? Відповідь проста: підприємливі українці (у державі, де все ще не можна купувати земельні ділянки) у дивний спосіб скуповують цілі вулиці у закинутих селах далеко від цивілізації. На цих порожніх ділянках вони встановлюють нібито домашні СЕС, які насправді є «гірляндами» великої станції. Земельні ділянки, що не мали жодного енергоспоживання, оформлювалися на біженців. Простіше кажучи, промислові станції маскувалися під домашні. Так, це махінації. І так, цю лавочку прикрили.

Фото СЕС приватних домогосподарств від Кіровоградобленерго.

Авторів поправки можна зрозуміти – це справді шкідлива прогалина у законодавстві. Забороняючи СЕС на землі, вони керувалися тим, що ККД сонячних панелей поступово зростає, і 100 м2 панелей за 10 років видаватимуть набагато кращі показники. Але зворотний бік медалі у тому, що деякі державні діячі все ще застосовують тактику заборони замість тактики стимулювання.

Економіка майбутнього неможлива без альтернативної енергетики, тому держава має докласти до її розвитку якнайбільше зусиль. 

Розігнавши зраду, українські ЗМІ зіграли на руку Росії, бо вчергове підірвали рівень довіри до інституту держави. Зробили це досить маніпулятивно, узагальнюючи та висвітлюючи лише негатив законопроекту. Класичне «бариги, корупція, олігархи!». Вам розповіли про те, що злочинна влада заборонила українцям мати власні сонячні електростанції. Вам розповіли про те, що Ахметов знову монополізує ринок.

Але вам не розповіли про те, що безліч дрібних шахраїв висмоктують гроші з бюджету масивами «домашніх» СЕС. Також не розповіли, що потужність станцій підняли до 50 КВт, і це дає більше свобод та прискорює самоокупність. А оскільки нікому не цікаво порпатися в законопроекті, вам навряд чи розповіли й про ще один нюанс. Сонячні панелі можна розміщувати на дахах та інших капітальних спорудах. Себто, відтепер сонячна ферма буде не на землі, а на примітивних коробках на кшталт контейнерів чи саморобних рам, які ви юридично оформите як капітальну споруду. Зробити це зі штучними домогосподарствами буде значно довше, дорожче і важче.

У підсумку хочемо закликати читачів не вестися на маніпулятивні заголовки щодо цього законопроекту. Так, ситуація складна, потребує дискусій, врегулювань, змін. Так, деякі депутати – корумповані лобісти. Так, влада має почути усі сторони. Так, позитивні зміни треба впроваджувати якнайшвидше. І вкотре наголошуємо – на альтернативну енергетику дедалі більше має впливати громадянське суспільство, і дедалі менше – держава.

Коменти

вАЖЛИВО

“Не важливо” час покаже …давайте хоч пів року подивимось а не відразу кидатись гнилими помідорами

Не важливо

Ну от, і в коментарях тільки зрада. Але нічого, вони за Зеленського проголосували, от він вже наведе поряжок. Чи ні?

Олексій

В останній місяц Петро непогано так допоміг Рінату-гудку підтримати штани, а то зовсім схуд!

Віталій

після таких законів зразу видно-“все для людей”тобто якщо я поставлю панелей на 50 квт то я “висмокчу гроші з бюджету” а коли олігарх заробляе мільйони за добу своїми мегаватами то це нічого такого…классс …логіка шикарна браво…багаті багатіють а бідні бідніють ..схеми працюють…

Петро

порахуйте…246000кВт.год х5грн х10год на добу…..тобто олігархи заробляють 10+мільйонів грн кожного дня на “зеленому тарифі” а звичайний громадянин відтепер мае будувати капітальні споруди щоб заробити якусь копійку…? ви що думаете що нарорд зовсі

Віталій

Думаю що це дибілізм….олігарху можна ставити 246МЕГАВАт (я думаю ця цифра постійно зростае)

Андрій

Для чого ця стаття, так зрозуміло, що це зробили для того, щоб прості люди, які мають якусь копійку і можуть вкласти в зелену електроенергію не могли це зробити. Тепер потрібно будувати якісь незрозумілі конструкції і давати хабар людина, яка відповідає за одобрення всього цього. В нас багато різних органів, які можуть перевіряти ці всі станції… І так ясно, що за пару років Азметов побудує кучу станцій, які він на разі і будує, і стане монополістом… Ну і цікаво хто має таку кришу, щоб розмістити на ній 50 кВт)))?

Денис

Склалось враження, що автор хоче когось відбилити. Чим погано, що хтось робив це на закинутих ділянках? Гроші ж йдуть прозоро – через банк, іх не сховаєш від податковоі. «Висмоктувати» – виходить монополісту можна, а дрібному підприємцю ні?

Михайло

тобто тепер це зробити буде 3-4 рази тяжче.. це точно закон для покращення звичайним людям життя?

Михайло

Тепер виходить я маю ту ділянку забудувати якимись не зрозумілими конструкціями?

Михайло

Думав куплю ділянку, встановлю станцію..

Михайло

хотів собі завести альтернативне джерело доходу, поряд маю дачну ділянку…

Евгений

Может все конечно и так (так и должно быть), но так можно оправдать все что угодно,

Сергій

автор насправді “далекий” від даної теми. Висловлювання “Висмоктують гроші” і тд, явно вчергове це демонструє.

Сергій

автор насправді “далекий” від даної теми. Висловлювання “Висмоктують гроші” і тд, явно вчергове це

Віталій

Навіть не знаю що і думати