Найбагатша людина планети Джефф Безос не перший рік хоче колонізувати Місяць, навіть готовий витратити на це всі свої гроші. Blue Origin, заснована ним приватна компанія, вже має прототип посадкового апарату під назвою Blue Moon.

Навіщо нам летіти на Місяць

На початку презентації Безос сказав, що для забезпечення людства електроенергією достатньо покрити сонячними батареями площу розміром, як штат Невада (300 тис. км²). Але щороку потреби в електриці зростають на 3%, тож за пару століть поверхні планети не вистачить.

Якщо людство не почне «розширюватися» за межі Землі, то наступні покоління житимуть гірше.

Голова Blue Origin вважає «дорогу в космос» головним завданням нашого покоління, щоб нащадки могли розкривати свої творчі здібності й дихати на повні груди.

Всю важку індустрію слід вивести в космос, а мільйони людей працюватимуть й житимуть в так званих колоніях О’Нейла, плавучих станціях у формі циліндра. Висадка кількох людей на Місяць – перший крок до створення космічної інфраструктури. 

Базова версія Blue Moon має бути готова до 2023 року, тоді й планується перший політ із доставленням обладнання для астронавтів. Люди мають висадитися 2024 року. 

Blue Moon

Двигун BE-7 для космічного корабля.

Blue Moon має дві версії: пілотована й безпілотна. В першій є шість пасажирських місць і герметичний літальний апарат, вантажність ─ 6.5 тонн. Безпілотна версія дещо скромніша, може доставити 3.6 тонн вантажу й має вгорі місце для чотирьох місяцеходів. На супутнику немає атмосфери, а отже, й опору, тому апарат схожий на табуретку. Така конструкція має зручно «всістися».

Посадковий апарат оснащений новим киснево-водневим двигуном. На поверхні Місяця є лід, з нього хочуть видобувати паливо. Місія запланована на 2024 рік попрямує до кратера Шелктона, там є багато криги. В розробці двигуна Blue Origin допомагало NASA, робочі тестування планують провести цього літа. Джерелом енергії для самого апарату, окрім сонячних батарей, будуть водневі паливні елементи.

З ракет-носіїв Blue Origin має лише New Shepard, що призначена для космічного туризму й точно не зможе доправити 15-тонний модуль аж до Місяця. Поки що надія на надважку New Glenn, яку компанія обіцяє побудувати до 2021 року.

Нещодавно NASA оголосило конкурс зі створення посадкового й злітного апаратів для космічних компаній на честь 50-річчя Apollo. Переможець отримає фінансування для свого проекту. У Blue Origin не знехтували цією можливістю й вже подали заявку. Нам лишилося почекати зовсім трошки.

Коменти

DmitryOnysko

На*рали на землі і гидко стало жити, пора на місяць, а потім ще й на марс, і там треба все обі*рати і кричати “фу” на сусіда.