Офіційно такі терміни як «ВІЛ» та «СНІД» з’явилися у медичній енциклопедії лише на початку 80-х років минулого сторіччя. Відтоді лікарі шукали засіб від цієї недуги та розробляли тести, щоб її виявити. І ось, майже за 40 років, вчені обережно, але все-таки вголос заговорили про ймовірну перемогу над епідемією — виявилося, що антиретровірусні препарати унеможливлюють подальшу передачу ВІЛ-інфекції.

Суть дослідження

Упродовж 8 років у всій Європі тривало масштабне дослідження, участь в якому взяла тисяча одностатевих чоловічих пар. 

Один із партнерів з ВІЛ проходив антиретровірусну терапію (АРТ). І за весь цей час піддослідні нікого не інфікували, навіть маючи секс без презерватива.

Було зафіксовано лише 15 випадків зараження, та ДНК-тести показали, що це відбулося через секс із кимось на стороні.

Це фантастично! Отримані нами результати доводять — ризик, що чоловік-гомосексуал передасть ВІЛ, проходячи АРТ, нульовий.

Елісон Роджерс — автор дослідження з Університетського коледжу Лондона

Антиретровірусна терапія також захищає гетеросексуальні пари, де один із партнерів має ВІЛ.

Наша праця допоможе покласти край пандемії ВІЛ шляхом запобігання передачі інфекції та боротьби з дискримінацією, з якою стикаються багато людей з ВІЛ. Тепер зусилля слід зосередити на поширенні цієї інформації. Всі ВІЛ-інфіковані мають отримати доступ до тестування та ефективного лікування.

2017 року у світі налічувалося майже 40 млн осіб, що живуть з ВІЛ. 21,7 млн з них проходили АТР.

Виявлення ВІЛ – одна з найбільших проблем

На початку 2018 року в Україні мешкало 244 тис. ВІЛ-інфікованих. Та на обліку у медичних закладах перебувало лише 141 тис. Інші українці з ВІЛ не знають про свій статус.

Людям не завжди легко пройти тестування на ВІЛ або отримати кваліфіковану медичну допомогу. Крім того, страх, стигма, гомофобія та інші несприятливі соціальні явища і далі ставлять під загрозу лікування ВІЛ.

Майрон С. Коен — з Інституту глобальної охорони здоров’я та інфекційних захворювань UNC

Останні дослідження підтверджують важливість регулярних перевірок на ВІЛ.

Тенденція – обнадійлива. У 2017 році падіння було зафіксовано на рівні 17% проти 2016 року. А 2016-го — на 28% як порівняти з 2015-м. 

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти