Американські вчені створили модель легень, що пропускають через себе кисень, та клітини печінки, які прижилися в організмах піддослідних мишей. Для цього вони застосували новий спосіб 3D-біодруку.

Науковцям вперше вдалося відтворити тканини з кровоносними судинами.  

За словами дослідників, завдяки сучасним технологіям вирощувати клітини у лабораторних умовах доволі просто. Важко підтримувати в них життя. Людський організм складається з великої мережі кровоносних судин, через яку органи й тканини отримують поживні речовини. І ось саме цю мережу не вдавалося відтворити.

Науковці з університетів Вашингтона, Райса, Дюка та Роуена, а також дизайн-студії Nervous System розв’язали цю складну проблему завдяки харчовим барвникам. 

Спочатку вони створили нову технологію друку з відкритим кодом під назвою «апарат стереолітографії для тканинної інженерії» (SLATE). Система один за одним друкує шари, що складаються з живих клітин та гідрогелю, і вони поволі утворюють структуру об’єкта.

Для закріплення кожен новий шар обробляють ультрафіолетом, який потім поглинають харчові барвники.

Однією з головних перешкод при створенні функціональних замінників тканин була наша нездатність надрукувати складну судинну мережу. Бо наші органи насправді мають незалежні судинні мережі: дихальні шляхи та кровоносні судини легень, або жовчні протоки та кровоносні судини в печінці. Вони заплутані фізично та біохімічно. Але наша технологія біодруку розв’язує цю проблему.

Джордан Міллер — автор дослідження

Щоб продемонструвати її життєздатність, науковці надрукували модель легень. Всередині конструкції знаходився мішок з гідрогелю, куди потрапляє повітря, наче під час дихання. Навколо нього — мережа з трубок, якими тече кров. Тести продемонстрували, що «легені» насичують кров киснем, як це і має бути.

Окрім цього, вчені надрукували клітини печінки та вживили їх піддослідним мишам, що мали проблеми із цим органом.  

За два тижні дослідники констатували — клітині живі, і це вказує на те, що штучна мережа судин працює.

Представлена робота може прискорити розвиток друку штучних органів, придатних для трансплантації.

3D-біодруку – в тренді, адже нещодавно в Ізраїлі надрукували штучне серце з клітин пацієнта.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти