Фредді Пейн народився без правої руки, і лікарі попереджали, що біонічний протез він зможе отримати лише за 20 років. За словами Сьюзі Кук, його мами, хлопчик не дуже засмучувався, поки був маленький. Але торік вона помітила, що Фредді став «дуже сором’язливим». Тому жінка була сама не своя від хвилювання, коли дізналася, що її сину хочуть зробити вкрай важливий подарунок — біонічний протез руки. Вона не могла дочекатися миті, колі син поворухне своїми новими пальцями. І ось це сталося.

Штучну руку надрукував на 3D-принтері Open Bionics, стартап із Бристоля. За словами його засновників, компанії вдалося розробити технологію, аби забезпечити протезами дітей віком до 8 років.

Тепер Фредді може грати на геймпаді або дати «п’ять».

Співзасновник Open Bionics Саманта Пейн зазначила, що протез для маленького хлопчика — це великий крок вперед, бо він став першою дитиною, яка отримала біонічну руку.

Вона також додала, що мета компанії — запропонувати людям, яким потрібні штучні кінцівки, «естетичний вибір». Наприклад, протези для дітей виконані у дизайні впізнаваних коміксів, як-от «Залізна людина».

Ми хочемо, щоб діти сприймали свою інклюзію не як каліцтво, а як суперсилу, яка робить їх унікальними, вирізняє поміж інших.

Протез легкий і реагує на електричні сигнали в м’язах ураженої руки. Керування біонічною кінцівкою відбувається шляхом натягування тих самих м’язів, які використовуються для звичайної руки.

Протез отримує електричні сигнали, коли людина робить певний рух. Звідси більший контроль та точність.

Open Bionics збирає протези, використовуючи скани або гіпсові зліпки. Процес 3D-друку забезпечує швидке та відносно дешеве виробництво. Тому придбати один екземпляр можна за 13 тис. $ замість 130 тис. $.

Саманта запевняє, що сума може бути ще меншою, якщо компанія домовиться з Національною служби охорони здоров’я Великобританії. Бо нині рахунок також включає витрати на приватну клініку.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти