Поліцейська служба пов’язана з небезпекою. Ризик особливо великий, коли патрульний зупиняє підозрілу машину. Хто за кермом? Що в нього на думці? Чи має він зброю? На всі ці питання можна отримати відповідь лише після особистої перевірки. Та хтозна, чим вона закінчиться. Тож американський інженер створив робота, що може власноруч перевірити документи водія і в разі чого затримати авто.

Щороку у США для перевірки зупиняють близько 17 млн водіїв. Фізичну силу застосовують до 195 тис. Випадків нападів на офіцерів — 4,4 тис. Унаслідок цих інцидентів серед водіїв гине 89 осіб, серед копів — 11 осіб.

Робот, створений Рубеном Брюером, інженером із Департаменту прикладних технологій та науки SRI International, здатен значно зменшити кількість летальних випадків, бо він не може ані зашкодити, ані постраждати сам.

Робот-поліціянт закріплений з лівого боку патрульного авто, на монорельсі, що висувається на відстань однієї машини. 

Він має екран, на який транслюється обличчя офіцера, сканер для перевірки документів та відбитків пальців, а також міні-принтер, щоб надрукувати квитанцію. Спілкування між офіцером і водієм відбувається дистанційно через веб-камери. Щоб останній не втік, робот розгортає під автомобілем сталеву рейку з шипами.

Поки вся конструкція виглядає доволі громіздкою і малофункціональною, якщо, наприклад, зупинити на перевірку фуру. Та Рубен, що, як справжній винахідник, збирав свого робота у гаражі, обіцяє удосконалити презентований прототип.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти