Здається, людство вже почало шкодувати про те, що колись винайшло пластик. І шкоди від нього стає дедалі більше. Наприклад, виявилося, що пластикове сміття в океані знищує бактерії, необхідні для утворення кисню.

Prochlorococcus — це різновид ціанобактерій, який є найменшим та найпоширенішим організмом, здатним до фотосинтезу, на планеті. За деякими підрахунками, в океані їх налічується до трьох октильйонів (1 октильйон — це одиниця та 48 нулів, — ред.). Вони не лише збагачують воду, а й виробляють значний обсяг кисню, яким ми дихаємо. Десь на рівні 10% від загальної кількості.

Отже, за кожен десятий вдих кисню треба завдячувати саме цим маленьким хлопцям. Водночас ми майже нічого знаємо про те, як морські бактерії, як-от Prochlorococcus, реагують на забруднювальні речовини, яких безліч в океані.

Ліза Мур — співавтор дослідження з австралійського університету Маккуорі

Щоб заповнити цю суттєву прогалину в наукових знаннях, дослідники взяли два різні штами ціанобактерій та в лабораторних умовах піддали їх впливу хімічних речовин, які утворюються при вилуговуванні пластику.

Виявилося, що ці елементи перешкоджають зростанню Prochlorococcus та знижують його здатність до фотосинтезу.

Наше дослідження добре ілюструє, що пластикові відходи негативно впливають не лише на птахів та риб, а й на мікроорганізми.

Саша Тету — співавтор дослідження

Науковці, щоб підтвердити ці висновки, продовжать свою роботу вже безпосередньо в океані. Але вони не сумніваються — проблема має глобальний характер.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти