Довгий час Сан-Франциско було в центрі технологічної революції. Але днями місцева влада вдарила по гальмах, заборонивши поліції та іншим державним структурам використовувати функцію розпізнавання осіб. Відповідне рішення Рада спостерігачів ухвалила майже одностайно — вісім голосів проти одного.

Аналогічні заборони розглядаються в Окленді та Сомервілі, штат Массачусетс. 

Правоохоронці Сан-Франциско застосовували технологію для розшуку як дрібних злочинців, так і небезпечних убивць. Наприклад, для ідентифікації підозрюваного у стрілянині в Меріленді в червні 2018 року. Та громадські активісти були занепокоєні через можливі зловживання цим інструментом.

Аарон Пескін, член Ради спостерігачів, який просував законопроект, вважає, що влада несе відповідальність за використання таких систем, тож саме вона має ухвалити правильне рішення.

Опоненти вважають, що замість заборони треба розробити чіткі правила використання спірної технології:

Нерозумно заперечувати цінність розпізнавання осіб для убезпечення аеропортів та кордону.

Джонатан Терлі — експерт із конституційного права Університету Джорджа Вашингтона

З іншого боку, протистояння двох таборів є суто теоретичним: наразі місцевий департамент поліції не впроваджує таку технологію. Її використовують тільки в міжнародному аеровокзалі та портах, що перебувають під федеральною юрисдикцією. Тобто на них зміни законодавства не розповсюджуються.

Водночас функцію розпізнавання осіб уже застосовують в багатьох американських аеропортах та на великих стадіонах, а також у деяких поліцейських управліннях.  

Навіть співачка Тейлор Свіфт скористалася цією технологією на одному зі своїх шоу, щоб виявити таємних переслідувачів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти