Якби ви працювали дегустатором гострої їжі, то змогли б скуштувати лише кілька таких страв за раз — після цього ваші рецептори на деякий час вийшли б з ладу. Але там, де язик людини безсилий, впорається його електронний аналог. Він може годинами ласувати самим лише гострим перцем і не скривитися.

Пристрій створили вчені з Університету штату Вашингтон.

Вони перевірили точність робота на сирі панір, що містить капсаїцин.  

Це алкалоїд, який також можна знайти у стручковому перці. У чистому вигляді це безбарвна кристалічна речовина з пекучим присмаком.

Так ось. В експерименті, окрім робота, взяли участь кілька добровольців. Завдання — назвати, у яких зразках є капсаїцин, а в яких немає. Машина була точною до кінця тестів. Водночас суперники, а точніше, їхні рецептори, дуже швидко зійшли з дистанції.

Крім того, науковці стверджують, що «електронний язик» краще за людський виявляє ледь вловимі відмінності у гостроті продуктів із різними спеціями. Проте вони вважають, що люди також будуть при справі, бо немає потреби зовсім вилучати їх з процесу — нова технологія потрібна для оптимізації.

Ось, наприклад, пряний сир, який є дуже популярним. Машина здатна звузити вибірку спецій для дегустаторів до двох або трьох із двадцяти. Водночас людині треба кілька днів, щоб перекуштувати такий об’єм.

Кортні Шлоссарек — автор проекту

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти