Вчені всерйоз вирішили шукати сліди життя на Марсі найближчими роками. Більш того — є плани щодо заселення планети людьми.

Про Марс 2020 Rover Science

Новенький дослідницький ровер полетить до Червоної планети вже в липні 2020-го, а висадиться на поверхню 18 лютого 2021 року.

Місце призначення — Кратер Езеро. Поки клімат на Марсі не змінився, й вода не зникла з поверхні планети, цьому місці мільярди років було величезне озеро. Саме там найбільше шансів знайти сліди життя, якщо воно колись було.

Як вже відомо, марсохід не тільки досліджуватиме ґрунт і надсилатиме дані на Землю, а й зможе доставити деякі зразків. Якщо на поверхні буде знайдено щось варет уваги, ровер може відділити необхідний 15-грамовий шматок від основної маси й помістити той до чистої герметичної колби. В марсоході є 42 звичайні колби й 5 «колб-свідків», які містять речовини для перевірки місця збору зразків на наявність земних забруднень.

Марсохід зберігатиме шматки, поки NASA не вирішить залишити колби на поверхні в одній чи кількох обраних точках. Координати цих точок стануть доступні для подальших марсіанських місій, а під час якоїсь з них колби заберуть на Землю.

Крім наукових досліджень, NASA проведуть і початкову підготовку майбутньої висадки людей на Червону планету.

На поверхні Марсу вчені випробують систему видобування палива й кисню з тамтешньої атмосфери. Також буде проведено характеристику пилу для визначення його впливу на людське здоров’я.

Місія Марс-2020 триватиме щонайменше один марсіанський рік (687 земних днів).

Ровер і посадка

Тут маємо купу інновацій.

Раніше ровери сідали далеко від цільової точки, і потім ще кілька тижнів їх переганяли до місця призначення. Система посадки цього апарату вперше може самостійно регулювати курс й визначати оптимальну точку. Наближаючись до поверхні, система робить фото й порівнює їх з картою з бортового комп’ютера. Так дослідницький модуль робить маневри і, якщо координати збіглися — відкриває парашут. Уже було проведено успішні тести.

Сам 1000-кілограмовий ровер має оновлену техніку. «Мозок» марсохода має процесор на 200 МГц, 256 Мб оперативної та 2 Гб флеш-пам’яті. Вперше марсохід оснащено мікрофоном для запису звуку.

Коменти