У це важко повірити, та людство своїми діями повернуло клімат планети на 2-3 млн років назад. Тоді рівень CO₂ дорівнював десь 400 ppm, і через надмірну концентрацію вуглецю температура була вищою за нинішню на 2-3 градуси. Рівень Світового океану — вищим на 25 м. Щодо сьогодення, то рівень CO₂ у травні 2019 року перевищив вже 415 ppm. Таку кількість зафіксувала обсерваторія Мауна-Лоа на Гаваях.

З одного боку, це просто цифри. Але на тій, теплішій Землі, все було інакше. Наприклад, в Антарктиці не було льоду, самі лише дерева. І не факт, що це напряму було пов’язано з концентрацією вуглекислого газу.

Але жодного разу відтоді, як тут з’явилися люди, рівень CO₂ не був таким високим. І він зростатиме і надалі.

Проти торішнього рівня збільшення становитиме, можливо, приблизно 3 ppm, хоч раніше середній показник був на рівні 2,5 ppm. Ймовірно, ми бачимо результат впливу помірного Ель-Ніньо (коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, — ред.), що накладається на наслідки використання викопного палива.

Ральф Кілінг — директор програми моніторингу Scripps

Не так давно, ще 1910 року, рівень вуглецю в атмосфері становив 300 ppm — вище, ніж було протягом останніх 800 тис. років.

Зростання на 100 ppm відбулося за останнє століття, коли обсяги викидів через викопне паливо збільшилися в рази. 

Якщо це не припинити, впевнені вчені, Земля із зеленої оази перетвориться на токсичну планету: хмари зникнуть і океани будуть кипіти, поки не випаруються. Не допустити цього можна лише зараз. Потім буде вже запізно.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти