Що спекотніше стає на нашій планеті, то частіше ми звертаємося по допомогу до кондиціонерів. Щоправда, вони можуть дати нам жадану прохолоду лише у приміщеннях. От якби був компактний гаджет, що підтримував би комфортну температуру незалежно від місцеперебування. І, здається, в інженерів із Каліфорнійського університету у Сан-Дієго є що нам запропонувати, — портативну охолоджувальну пов’язку.

Вона підтримує постійну температуру, навіть якщо температура навколо вас знизилася чи підвищилася.

Наш пристрій здатен забезпечити вам особистий комфорт і коли ви їдете у спеку на роботу, і коли, навпаки, працюєте у холодному офісі.

Ренкун Чен — професор машинобудування та аерокосмічної техніки

Міні-кондиціонер складається з гнучкого акумулятора та еластомірної двошарової накладки, всередині якої розташовані електродні смужки з термоелектричного сплаву. Тепло між шарами починає переміщатися, коли пристрій отримує електричний струм.

Ми застосували принцип теплового насоса. Для охолодження струм рухається від шкіри до зовнішнього шару. Для отримання тепла — навпаки.

Задля перевірки, пристрій вшили у пов’язку, яку потім обернули навколо передпліччя автора дослідження Сахнкі Хонга. За кілька хвилин вона охолодила шкіру до 32°C. Така температура збереглася, коли температура навколо була 22°C, а потім 36°C.

Наступний етап проекту — замість пов’язки зробити жилет.  

За підрахунками інженерів, для охолодження користувача йому треба буде 26 Вт, для обігріву — до 80 Вт.

Врешті-решт вчені хочуть створити персональний кондиціонер, який замінив би традиційні системи.

Якщо у кімнаті лише кілька працівників, ви використовуєте тисячі ватів на охолодження однієї людини. Наш пристрій може значно скоротити такі витрати.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти