На полі бою звуки вибухів змішуються зі звуками пострілів та техніки, що працює. Тож там не те що побратима — себе не почуєш. Тому, аби захистити слух, солдати носять навушники-вкладиші із вбудованою системою шумозаглушення. Однак у них ти можеш не почути, звідки в тебе стріляють. І це значно серйозніша проблема. Розв’язання запропонували інженери, об’єднавши навушники зі смартфоном.

Відомі як тактичні комунікаційні та захисні системи (TCAPS), або ж навушники для військових, вони мають маленькі мікрофони як всередині, так і зовні кожного вушного каналу. Завдяки їм користувач чує голоси інших солдатів.

Електронний фільтр вмикається, коли пристрій фіксує гучні звуки, як-от стрільба зі власної зброї. 

Але така система може завадити визначити, звідки стріляє ворог. З цим має допомогти програмне забезпечення, створене дослідниками з німецько-французького науково-дослідного інституту в Сен-Луї. Вони виходили з того, що сучасна бойова зброя утворює дві звукові хвилі. Перша поширюється у формі конуса перед кулею. Наступна хвиля сферична, яка йде у всіх напрямках від власне зброї.

Використовуючи мікрофони всередині навушників, нова система здатна виміряти різницю в часі між моментом, коли дві хвилі досягнуть кожного з вух солдата.  

Ці дані передаються по Bluetooth в додаток на його смартфон. Для визначення напрямку надходження хвиль програма використовує спеціальний алгоритм.

Якщо смартфон із хорошим процесором, тоді вираховування повної траєкторії триває півсекунди.

Себастьян Хенгі — автор проекту

Технологію планують випробувати з участю військових наприкінці 2019 року. Її впровадження можливе вже 2021 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти