Роботи досить добре виконують певні дії, але спочатку їх треба запрограмувати. Та чи могли б машини і люди працювати злагоджено, наче напарники, які разом розвантажують меблі, без попереднього інструктажу? Вчені з Массачусетського технологічного інституту вважають, що це можливо. Вони створили роботизовану руку, яку людина контролює самими лише рухами.

Пристрій, що отримав назву RoboRaise, розробляли у Лабораторії комп’ютерних наук і штучного інтелекту MIT, аби дослідити нову систему команд.

Робот копіює рухи людини інтуїтивно

Замість того, щоб просто запрограмувати робота на виконання певних рухів, дослідники поставили питання: чи зможе він імітувати дії людини на, так би мовити, інтуїтивному рівні?

Для цього команда інженерів під’єднала RoboRaise до свого гуманоїдного робота Baxter’а. Після чого закріпила неінвазивні датчики EMG на біцепсі та трицепсі людини, щоб відстежувати м’язову активність. Датчики фіксували електричні сигнали, що надходили від м’язів, коли людина згинала руку, розслабляла, підіймала або опускала її.

Завдяки спеціальному алгоритму сигнали перетворювалися на керувальні команди для робота. 

Під час експерименту людина та RoboRaise працювали в парі, разом піднімаючи різні тверді та гнучкі предмети. Машина відтворювала людські рухи у режимі реального часу з точністю до кількох сантиметрів. Робот правильно реагував на сигнали у 70% випадків.

Піднімання об’єктів за допомогою робота має бути інтуїтивно зрозумілим та схожим на те, як ви можете підняти щось разом з іншою людиною, копіюючи рухи одне одного та роблячи потрібні коригування. Саме цього ми прагнемо.

Джозеф ДельПрето — співавтор дослідження

За словами інженерів, відкалібрувати RoboRaise можна лишень за кілька циклів напруження та розслаблення м’язів.

Ми прагнемо розвивати взаємодію між людиною та роботом, коли робот адаптується до людини, а не навпаки. У такий спосіб робот стає інтелектуальним інструментом для фізичної роботи.

Згодом дослідники хочуть додати більше датчиків на руку, щоб відстежувати нові рухи. Окрім цього, машина буде враховувати фізичне навантаження людини та її втому, а отже – стати кращим помічником.

Творці RoboRaise сподіваються, що колись їхню технологію будуть застосовувати у виробництві, будівництві й навіть у побуті.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти