VPN (або віртуальна приватна мережа) — це технологія, що дозволяє створити безпечне з’єднання клієнт-клієнт або клієнт-сервер через локальну чи загальну мережу.

Сьогодні VPN використовують для анонімного інтернет-серфінгу, а також боротьби з регіональними обмеженнями та інтернет-цензурою. Дізнатися детальніше про кращих провайдерів безкоштовного VPN ви можете тут, а нижче ми розглянемо, чим відрізняються платні й безкоштовні сервіси та як правильно вибрати постачальника послуг.

Як працює VPN і чим він мені допоможе?

VPN створює окремий зашифрований тунель, який з’єднує ваш комп’ютер, смартфон або планшет з іншим комп’ютером в мережі (сервером). Трафік прямує всередині цього тунелю, приховуючи особистість і справжнє місцеперебування користувача та захищаючи дані від перехоплення. Яка з цього користь особисто вам? Ви можете використовувати VPN для:

  • подолання інтернет-цензури та регіональних обмежень;
  • захищеного доступу до бізнес-мереж або інтернет-банкінгу під час подорожей;
  • приховування своєї активності в мережі від провайдера інтернету;
  • анонімного завантаження файлів за допомогою технології Torrent;
  • захисту від стеження і зламу через використання ненадійних точок доступу Wi-Fi;
  • приховування свого реального розташування.
VPN надійно захищає від MiTM атак (перехоплення трафіку). І навіть якщо дані викрадуть, зловмисник не зможе ними скористатися.

Безкоштовний або платний VPN — що обрати?

В Україні є стійкий попит на сервіси, які дозволяють користуватися закордонними сайтами. Зокрема, VPN використовують для обходу обмежень проти російських VK, Однокласників, Mail.ru, Yandex та деяких інших російських сайтів, заблокованих через санкції, але досі популярних поміж деяких українців.

VPN бувають платними та безкоштовними. Перші надають вільний доступ до послуги, натомість вимагаючи реєстрацію в мережі. Другі працюють за фіксованою передплатою.

У чому різниця між платними і безкоштовними сервісами?

Відразу зазначимо, що платні тарифи VPN справді кращі. Так і має бути. Але це не означає, що використання безкоштовних сервісів неодмінно пов’язане з ризиками шахрайства.

Ви не думали, чому VPN-провайдерам вигідно надавати послуги безкоштовно?

Приказка про безкоштовний сир у нашому випадку не працює. Роздаючи послуги безкоштовно, власники VPN-сервісів збирають базу лояльних абонентів, а потім поступово заохочують їх до користування платними преміум-тарифами з купою всіляких додаткових бонусів.

Безкоштовні VPN мають такі обмеження:

  • фіксований місячний обсяг трафіку;
  • низька швидкість з’єднання та передачі даних;
  • обмежений час безперервного підключення;
  • обмежена кількість доступних для підключення серверів (віртуальні маски);
  • показ рекламних оголошень (на безкоштовних VPN зазвичай багато реклами, на платних — реклама часто відсутня взагалі);
  • відсутність технічної підтримки в безкоштовних версіях.

Важливе зауваження: методи шифрування в платних і безкоштовних версіях зазвичай не відрізняються. Це означає, що користувачі платних і безкоштовних тарифних планів захищені однаково надійно. І це, певно, головний аргумент на користь того, що безкоштовні версії — прийнятний варіант для більшості інтернет-користувачів.

Як обрати VPN?

Розглядаючи доступні варіанти, насамперед слід звернути увагу на такі ознаки:

  • Репутація. Переглядаємо форуми та сайти з відгуками. Тривожні ознаки — зауваження про витік даних і відсутність прозорої політики конфіденційності.
  • Безпека. Потрібно переконатися, що сервіс використовує сучасні алгоритми шифрування.
  • Швидкість передачі даних і стабільність з’єднання. Важливі речі для тих, хто планує завантажувати великі обсяги даних (ігри, програмне забезпечення, медіафайли тощо).
  • Активна технічна підтримка. Надаємо перевагу постачальникам послуг з цілодобовим чатом служби підтримки, яка миттєво реагує на будь-які зауваження про технічні проблеми.
  • Доступна кількість з’єднань. Сьогодні одна людина, як правило, одночасно використовує кілька гаджетів. VPN-сервіс має підтримувати роботу з різних пристроїв.
  • Підтримка різного обладнання. Обираючи VPN-провайдера, ви маєте переконатися, що він підтримує всі сучасні операційні системи (OS X, Windows, Linux, Android). Це дозволить вільно змінювати обладнання, не ризикуючи залишитися без з’єднання.

Якщо говорити про кращих VPN-провайдерів із безкоштовним доступом, які працюють на українському ринку, передусім варто згадати сервіси Windscribe, TunnelBear, ProtonVPN, Hide.me, Hotspot Shield. Але ви можете поповнити цей перелік своїми варіантами.

Висновок

Іноді здається, що знайти гарний VPN-сервіс не легше, ніж відшукати голку в копиці сіна. Але насправді вам лише треба визначитися з метою пошуку, і вибір одразу звузиться до кількох провайдерів.

Конфіденційність — це право, гарантоване кожному інтернет-користувачеві.

Якщо ви цінуєте власну конфіденційність і бажаєте зберегти право на анонімність, VPN — це ваш вибір. І кілька хрустких зелених папірців (у віртуальному еквіваленті) щомісяця — прийнятна ціна за таке задоволення.

Фото Брюс Марс.

Коменти