Незвичну інсталяцію створив інтернет-митець Гуо О Донг. Він встановив на старенький ноутбук шість найнебезпечніших вірусів у світі та назвав цю роботу «Існування Хаосу». Своє творіння Гуо виставив на онлайн-аукціон та продав за 1,3 мільйона доларів.

Ідея роботи полягає в тому, щоб надати фізичну форму абстрактним загрозам, які несе цифровий світ. Комп’ютерні віруси не лише видаляють наші файли та читають листування, але й здатні зашкодити здоров’ю або добряче вдарити по гаманцю.

Ми фантазуємо, що події в комп’ютерах не можуть вплинути на нас, але це абсурд. Віруси здатні вразити енергомережі чи публічну інфраструктуру. Наприклад,  вірус WannaCry завдав збитків системі охорони здоров’я Великобританії на 100 мільйонів доларів – це вартість тисяч скасованих візитів до лікарів.
Збитки від вірусів, які з легкої руки Гуо О Донга інстальовані на старенький Samsung NC10-14GB, становлять щонайменше 95 трильйонів доларів.  Серед програм-шкідників найвідоміші – вже згаданий WannaCry та ILOVEYOU – це спамер любовних листів із прикріпленим вірусом, який завдав збитків на 15 мільярдів і заразив близько 500 000 систем.
Увесь шкідливий софт цілком робочий і може стати реальною загрозою, якщо під’єднати ноутбук до Wi-Fi, або вставити USB-диск. Але заражений вірусами арт-об’єкт передадуть новому власнику тільки тоді, коли деактивують можливість підключення до Інтернету. Що він робитиме з цим скарбом – поки невідомо, та є надія, що просто милуватиметься та протиратиме пил.

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти