Астрономи відкрили дуже рідкісну й незвичайну планету у віддаленій зоряній системі. Там, де за розрахунками, вона існувати не може. Ця планета, названа NGTS-4b, втричі більша за Землю, а її радіус на 20% відсотків менший ніж у Нептуна. Ще вона гарячіша за Меркурій. Температура її поверхні становить 1000°С і вона могла би бути найспекотнішою планетою Сонячної системи.

Та найцікавіше в цій планеті те місце, де вона розташована. Астрономи знайшли її в так званій «Нептуновій пустелі». Цей термін вчені використовують на позначення ділянок, близьких до зірки. Її потужне випромінювання випаровує атмосферу газових гігантів, як-от Нептуна, лишаючи тільки тверде ядро. Звідси й походить назва.

Астрономи й астрофізики з Ворвікського університету відкрили NGTS-4b у межах міжнародних досліджень за допомогою Next Generation Transit Survey — роботизованої системи пошуку планет в обсерваторії Паранал (пустеля Атакама, Чилі).

Ця екзопланета цікава тим, що й досі має атмосферу. З огляду на її близькість до зірки, у неї не мало би бути жодної атмосфери взагалі. Але це не так.

Ця планета, певно, міцний горішок — бо вона якраз у тій зоні, де, на нашу думку, планети такого розміру, як Нептун, існувати не можуть.

Доктор Ричард Вест, кафедра фізики Ворвікського Університету.

Астрономи також дали NGTS-4b зрозумілішу назву — Заборонена планета. Це був жест доброї волі. Дякуємо!

Таке відкриття подарує нам ще багато сюрпризів

Заборонена планета важить у 20 разів більше за Землю, є на 20% меншою від Нептуна й рухається швидше за нього. Повний оберт NGTS-4b навколо її зорі триває лише 1.3 дня, що можна порівняти з одним обертом Землі навколо Сонця. Це неймовірно швидко!

Це перша екзопланета, знайдена у «Нептуновій пустелі», тож, вочевидь, на нас чекає ще безліч сюрпризів та безліч екзопланет.

Екзопланети шукають методом проходження. Вчені орієнтуються на провали у світлі зірки. Кожен «провал» може бути планетою яка, рухаючись орбітою, блокує зоряне світло. Зазвичай наземні обсерваторії вловлюють провали на понад 1%, та Next Generation Transit Survey вистачає лише 0.2%, щоб знайти планету.

Телескоп «The Next-Generation Transit Survey» (NGTS), розташований в обсерваторії на півночі Чилі. Цей проект шукає транзитні екзопланети — планети, що проходять перед їхньою батьківською зіркою і, отже, трохи затемнюють світло зірки. Телескопи зосереджені на виявленні планет, розміром з Нептун і дрібніших планет діаметром у 2-8 діаметрів Землі. Вікіпедія

Мало трапитися щось незвичайне, аби Заборонена планета зберегла свою атмосферу. Астрономи припускають, що, можливо, NGTS-4b не так давно (упродовж останнього мільйона років) потрапила до «Нептунової пустелі» — і зірці просто забракло часу знищити її атмосферу. Або ж планета була надто великою, тож її атмосфера й досі випаровується.

Це справді диво, ми знайшли транзитну планету через затемнення зірки менш ніж на 0.2%. Раніше за допомогою наземних телескопів це було неможливо. І чудово, що ми зробили це після року роботи над проектом.

Власне кажучи, Всесвіт і наш Чумацький Шлях величезні. Попри те, що Заборонена планета здається аномалією, вона, схоже, не унікальна.

Зараз вчені перевіряють інформацію, щоб дізнатися, чи є в Нептуновій пустелі інші планети — можливо, ця «пустеля» зеленіша, ніж ми вважали.

Коменти

Сергій

Звідки переклад? В оригіналі мабуть написано Forbidden що в цьому контексті має значення як віддалена, а не заборонена

Назар Токар

Це дійсно Forbidden Planet, ми адаптували текст з Universe Today, посилання є на початку статті.