Мийник вікон — професія, яка регулярно входить до переліку найскладніших у світі. Саме тому інженери прагнуть автоматизувати цей процес. Наприклад, у Латвії наводити лад зовні будівлі довірили дрону. А от в Ізраїлі для цього взагалі створили окремого робота.

Попри те, що за миття вікон висотних будівель добре платять — 27 $ на годину — у цій галузі висока плинність кадрів. Бо щодня бути на відстані кількох десятків метрів від землі, а значить, і від смерті, — не кожному до душі.

З огляду на такі фактори інженери ізраїльського стартапу Skyline Robotics вирішили автоматизувати цей процес. Але і для людей вони знайшли роботу.

«В нашій компанії є багато фахівців, але для керування роботами ми наймаємо колишніх мийників вікон. Їхня голова перевага — це досвід»

Ярон Шварц — генеральний директор та співзасновник Skyline Robotics

Роботи-маніпулятори з двома великими щітками закріплені на спеціальній платформі, а оператор нею керує.

Та пристрій не такий вже безпорадній. Одна з проблем — це працівники офісів, що несподівано відкривають вікна. Роботи мають сенсорні датчики та комп’ютерний зір, аби вчасно уникати таких перешкод. Якщо в отворі з’явиться голова, апарат просто омине її та відкрите вікно, аби нікому не нашкодити й нічого не розбити.

Для орієнтації по площині будівлі роботу потрібна 3D-мапа, яка заздалегідь завантажується до системи.  

У цій карті враховано всі виступи та перешкоди, з якими робот-мийник може стикнутися.

Маніпуляторам не потрібні ані мило, ані будь-які інші засоби для чищення. Лише вода, яка проходить фільтрацію зворотнім осмосом. Це технологія очищення, яка використовує напівпроникні мембрани.

Спочатку ми прибираємо з води різні мінерали, а потім використовуємо її природні властивості для поглинання солей, мастил та піску з вікон будівлі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти