Планові медичні огляди у вітчизняних навчальних закладах — це свято для дітей, бо їх проводять замість занять. І дітлахам байдуже, що зазвичай весь огляд проходить у непристосованих для цього приміщеннях. Головне, що у буденному навчальному процесі з’являється різноманітність! Дещо серйозніше підійшли до цього у Китаї. Там дітей оглядає… робот.

Проект зі швидкого та оперативного медогляду охоплює 2 тис. дошкільних закладів.

Щоранку, перш ніж зайти до класу, діти від 2 до 6 років вітаються з роботом на ім’я Walklake. Вони показують йому горло, очі та руки. Лишень за 3 секунди пристрій може діагностувати запалення, кон’юнктивіт або подразнення шкіри. У такому разі робот сповіщає вчительку або штатну медсестру, а вона вже вирішує — відпустити дитину додому, щоб та не встигла нікого заразити, чи залишити у дитсадку.

Walklake дозволяє поліпшити ситуацію з моніторингом стану здоров’я, особливо у густонаселених регіонах, де не вистачає кваліфікованих медпрацівників.

Карен Панетта — професор інженерної справи в Університеті Тафтса

Робот має квадратне тіло на коліщатках та привітне анімоване обличчя, а для перевірки стану здоров’я використовує безліч камер та датчиків.

Яскравий Walklake виглядає досить безпечним. Проте Джоанна Брайсон, професор комп’ютерних наук Університету Бата, вважає, що хакери завжди можуть отримати доступ до даних, зібраних роботом-медиком.

З іншого боку, вона визнає користь Walklake.

Роботи подобаються дітям, і через це, через цю симпатію, дітлахи навчаються уважніше ставитися до свого здоров’я.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти