Технологія 3D-друку докорінно змінює галузь будівництва. Те, що раніше доводилося зводити місяцями, зараз можна зробити за тижні. Нині вже друкують будинки, а у планах — цілі квартали! На додачу сінгапурські вчені створюють невеликі приміщення, зокрема, туалети. День і вони вже готові!

Секрет ефективності нового підходу, який розробили у Наньянському технологічному університеті, — у бетонній суміші, до складу якої входять екологічно безпечні матеріали, зокрема геополімери з летючого попелу.

Завдяки цьому бетон залишається досить рідким, щоб рівномірно розподілятися по трубках та виходити через насадки. Водночас він доволі швидко стає твердим, тому машина без затримок наносить наступний шар.

Після вбиральню облаштовують всім необхідним: раковиною, дзеркалом, душем, унітазом та комунікаціями. На це потрібно ще 5 днів.

3D-принтер починає друк зі хвилеподібних штрихів, які є основою стін. 

На відео можна побачити, як це відбувається.

Новий підхід дозволяє заощадити до 30% матеріалів. Окрім цього, процес потребує вдвічі менше часу, якщо порівнювати з технологією бетонного лиття.

В межах експерименту дослідники надрукували дві вбиральні. Одну — за 9 год. Іншу — за 12 год.

Друк дозволить компаніям заощадити на матеріалах та на працівниках. Останніх можна перерозподілити для виконання серйозніших завдань. Також технологія друку дозволяє підвищити рівень безпеки, бо робот бере на себе всі ризики.

Тан Мін Джен — професор із Сінгапурського центру 3D-друку NTU

Зараз команда проекту прагне отримати дозвіл влади на тестування технології безпосередньо на будівництві.

Туалети з бетону поширені у Сінгапурі з 2014 року, коли їх почали зводити за межами будівельного майданчика.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти