Здається, у Китаї створили ще одну технологію, аби стежити за людьми. І найстрашніше те, що для неї навіть відеокамери не потрібні. Самі лише звукові хвилі — штучний інтелект використовує ехолокацію, аби визначити, що ви робите.

Інженери з Уханьского технологічного університету зібрали пристрій, розміром з ноутбук, який видає ультразвук, нечутний для людини. Ним вони цілять в «об’єкт». Після чого сотні вбудованих мікрофонів прислуховуються до відлуння. Потім у гру вступає ШІ, який за допомогою відбитого звуку намагається зрозуміти, що людина робить.

Що більше мікрофонів, то більша точність. Зараз дослідники використовують 256.

Та через це пристрій надто громіздкий і дорогий для масового виробництва, тому розробники намагаються зменшити кількість мікрофонів без шкоди для точності.

Технологія перебуває у зародковому стані, та команді дослідників уже є чим похвалитися. Апарат перевірили на чотирьох студентах і ось які результати отримали вчені — ШІ зі стовідсотковою точністю може визначити, сидить людина, стоїть, йде чи падає.

Хоча пристрій ще треба перевірити на більшій кількості піддослідних, демонстрація можливостей натякає, що ми отримали нову технологію для спостереження.

Та в інженерів є й інші ідеї. Наприклад, оснащувати системою пристрої типу Amazon Echo, щоб вони наглядали за літніми людьми, і у разі, якщо ті впадуть, могли покликати на допомогу. Окрім цього, портативні пристрої з аудіовідстеженням можуть допомогти пожежникам шукати людей у задимлених кімнатах.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти