Хоча кисень є не лише на Землі, зазвичай він у непридатній для дихання формі. Та дослідники з Каліфорнійського університету створили реактор, що дозволяє переробляти вуглекислий газ на молекулярний кисень. В перспективі така технологія допоможе нам боротися з кліматичними змінами та налагодити виробництво кисню на інших планетах.

Земля — це єдине відоме нам місце, де є цей життєво необхідний елемент.  Та його просто неможливо взяти із собою у космічні подорожі.

Наприклад, на Міжнародній космічній станції екіпаж дихає завдяки електролізу — у спеціальному резервуарі воду розкладають на водень та кисень. 

Якщо ж говорити про теоретичну колонізацію інших планет, то такий спосіб не підходить, бо потребує великих об’ємів води.

Саме тому науковці замислилися над іншим варіантом отримання кисню. Так і з’явився диво-реактор, який, якщо не заглиблюватися, працює дуже просто — бере CO₂ та видаляє С.

А якщо розгорнуто, то реактор працює за принципом прискорювача частинок. Спершу молекули CO₂ іонізуються. Потім прискорюються за допомогою електромагнітного поля. Після чого стикаються із золотою поверхнею на кшталт фольги.

Поки апарат може видобути лише одну-дві молекули кисню зі 100 молекул CO₂.  

Та головне, кажуть дослідники, що концепція працює, отже, в майбутньому таку технологію можна вдосконалити.

Чи це фінальний варіант пристрою? Ні. Чи може він розв’язати питання з Марсом? Ні. Але він робить дуже складні речі. Взагалі те, чого нам уже вдалося досягнути — це фантастика!

Константінос Гіапіс — автор дослідження

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти