Ми годинами можемо говорити з коханими, друзями, оператором *зазначити назву свого банку*. Але через різноманітні проблеми зі здоров’ям не всі мають таку можливість — просто розмовляти. Та тепер є шанс, що їм допоможуть вчені з Каліфорнійського університету — вони створили мозковий імплантат, який перетворює думки людей на мову.

Технологія, яку презентували дослідники, працює у два етапи.  

На першому в мозок людини імплантують електрод. Він вловлює електричні сигнали тих ділянок, які відповідають за рухи губ, щелеп та роботу голосового апарату.

Потім алгоритм вираховує, як рухаються рот та горло, щоб вимовити ті чи інші звуки.

Врешті-решт, сигнали перетворюються на мову.

Це дослідження демонструє, що ми можемо генерувати цілі речення лише на основі мозкової активності людини. Ми вперше маємо доказ, що ця технологія працює. Незабаром ми зможемо створити пристрій, який допоможе німим пацієнтам заговорити.

Едвард Чанг — професор

Так, поки результат неідеальний. У цьому можна переконатися, прослухавши цей запис.

Експерименти показали, що розібрати сказане можна тільки в 70% випадків. Але це тимчасово.

У перспективі така технологія зможе допомогти людям з ушкодженнями головного мозку, раком горла, хворобою Паркінсона, розсіяним склерозом, церебральним паралічем тощо.

Але для того, щоб вона спрацювала — мозок має правильно функціонувати. Тому імплантат не допоможе пацієнтам із деякими типами інсульту.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти