Наприкінці 2020 року деякі світлофори Відня позбудуться звичних кнопок, які натискають пішоходи, аби ввімкнути зелене світло. Замість них з’являться камери, які за допомогою спеціального ПЗ самі визначатимуть людей, що хочуть перейти дорогу, і працюватимуть на випередження.

Таку систему розробляють фахівці з Грацького технічного університету на замовлення влади Відня.

Камери з підсвічуванням контролюватимуть ділянку 8 м на 5 м.  

Коли хтось заходить у цю зону, спеціально розроблені алгоритми глибокого навчання аналізують траєкторію руху пішохода та за секунду визначають, чи буде він переходити дорогу.

Світло горітиме достатньо довго, аби всі пішоходи, що перебувають у полі зору камери, могли безпечно перейти вулицю. Якщо ж система побачить людину, що підійшла до дороги, а потім розвернулася і рушила в інший бік, вона анулює запит на зелене світло.

Камери не розпізнають пішоходів і не записують зображення.

Вони можуть працювати цілодобово навіть у суворих погодних умовах, а також витримувати коливання напруги.

Хорст Поссеггер — учасник проекту

Систему під’єднають до наявної міської мережі управління транспортом, яка визначає тривалість переходу вулиць залежно від поточного трафіку.

За впровадження проєкту відповідає Günther Pichler, партнерська компанія з управління трафіком. Поки «розумні» камери з’являться лише у столиці Австрії, та, якщо експеримент буде вдалим, вони вмикатимуть зелене світло й в інших регіонах країни.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти