Стовбурові клітини дедалі частіше використовуються у медицині, бо вони здатні перетворюватися на клітини майже будь-якого типу. А тому допомогти при нейродегенеративних хворобах, як-от хвороба Альцгеймера. Доставляють стовбурові клітини у різні ділянки організму ін’єкціями. Та через низький рівень виживання й обмеження маршрутів це не найліпший варіант. Та в Інституті науки та технологій Тегу Кьонбука (Південна Корея) створили мікророботів, які ефективно виконують це завдання.

За словами Джини-Янг Кіма, автора проєкту, у такий спосіб до мети, навіть якщо це важкодоступна ділянка, дістається значно більше стовбурових клітин. Водночас мікророботи завдають набагато менше ушкоджень тканинам організму.

Під час експерименту мікророботи успішно доставили стовбурові клітини в мозок живої миші.  

У додаткових дослідах клітини розросталися та диференціювалися на астроцити, олігодендроцити та нейрони у мікротканинах.

Загалом тести продемонстрували життєздатність цієї концепції.

Та є проблема.

Роботи, надруковані за допомогою 3D лазерної літографії, мають дві форми: сферу та спіраль. Тілом вони пересуваються за допомогою магнітного поля. І поки неможливо у режимі реального часу побачити, де саме вони перебувають, — МРТ не працює, бо йому заважає магнітне поле.

За словами Кіма, він разом із колегами розробляє систему візуалізації, яка дозволить спостерігати за переміщенням мікророботів у живому організмі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти