Створити перше летюче таксі для масового виробництва — це вже якась ідея-фікс багатьох компаній. Ми вже бачили проєкти міні-літака на електротязі, летючих апаратів типу коптерів. На черзі — повітряне таксі, що працюватиме на водні! Днями такий проєкт презентували фахівці з американського стартапу Alakai.

Поки таким паливом заправляють лише деякі автомобілі.

Запропонована технологія дозволить Skai (саме так назвали летючо-водневе таксі) перебувати у повітрі до чотирьох годин та долати відстань до 645 км без шкоди для довкілля. Вантажність — 450 кг або до 5 осіб. Бак для наступної поїздки наповниться за 10 хв.

Загалом Skai має 6 двигунів. Для надзвичайних ситуацій апарат обладнаний парашутом. 

Щодо дизайну, то над таксі Alakai працювала разом із BMW Designworks. Завдяки цьому апарат отримав закруглені вікна, що переходять на дах. Так пасажири матимуть значно ширший кут огляду.

Зараз компанія готується до випробувальних польотів.

Та з реалізацією проєкту є певні проблеми. Одна з них — відсутність інфраструктури для заправляння воднем. Окрім цього, країни поки не домовилися про пересування подібних апаратів у повітряному просторі.

На думку Стіва Ханві, генерального директора Alakai, мине десятиліття або більше, перш ніж летючі таксі почнуть курсувати містами.  

Проте ми побачимо альтернативні варіанти застосування технології, як-то повітряні машини швидкої допомоги та перевезення вантажів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти