Термін придатності харчових продуктів — корисна інформація. Саме вона стає на заваді тому, щоб ми їли зіпсоване. Але є і зворотний бік – іноді ми викидаємо непридатну їжу, яку насправді ще можна вжити без наслідків для організму. Розв’язати цю дилему допоможуть спеціальні датчики. У взаємодії зі смартфонами вони кажуть, чи можна це їсти, чи вже час прощатися назавжди.

Прототипи нових етикеток створили дослідники з Лондонського імперського коледжу. Відомі як PEGS (електричні газові датчики на основі паперу), вони зроблені з целюлозного паперу, на якому розташовані струмопровідні електроди з вугільними чорнилами.

Кожна етикетка нетоксична, біорозкладна і коштує лише два центи.

Волокна вбирають випари від їжі. Якщо в них присутні гази, які вказують на псування — аміак, триметиламін або вуглекислий газ — електропровідність паперу збільшується. Причому ступінь збільшення визначається кількістю газу.

Етикетка оснащена NFC-міткою, яка й дозволяє отримати необхідну інформацію. 

За словами дослідників, PEGS має кілька переваг, якщо порівнювати з іншими експериментальними розробками. По-перше, вона працює за кімнатної температури, а також за майже 100-відсоткової вологості. По-друге, реагує на гази, які виділяються лише при псуванні.

Наразі вчені вивчають інші можливі застосування цієї технології, як-от виявлення маркерів хвороб у диханні або забруднювальних речовин у повітрі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Mozgoprav

Так товары в холодильниках могу по их мнению и год сохранять свои качества, а если товар портится надо просто еще понизить температуру и все.

Soonya

Якби в супермаркетах кожен продукт з такою наклейкою продавався

Богдан

Це бомбезно, але може бути як з кюар-кодом. Що будуть дуже повільно впроваджувати