Спостереження за одним із видів дельфінів — афаліни індійської, показали, що вони зазвичай спілкуються з тими, хто використовує такі ж інструменти для пошуку їжі. А саме – морську губку. Вони чіпляють її як маску і  це дозволяє їм добувати харчі на більшій глибині.

Цю навичку вчені спостерігали й раніше. Вона зазвичай переходить від матері до дочки. Самці ж використовують цю техніку значно рідше.

Пошук їжі за допомогою губки — процес, що триває доволі довго і відбувається переважно на самоті. Тому ми вважали, що він не підходить для дельфінів чоловічої статі. Для них, натомість, життєво необхідним є формування альянсів з іншими дельфінами. Та останнє дослідження показує, що самці формують соціальні зв’язки на основі спільних інтересів.

Говорить біолог Саймон Аллен з Бристольського університету.

Суть дослідження

Аналіз проводили у водах Шарк-Бей біля узбережжя Західної Австралії. Дослідження було зроблене на базі фотографій, генетичних та поведінкових досліджень. Спостереження за дельфінами вели 8 років, вивчали 124 самці. З цієї групи вчені відібрали 37 дельфінів: з них 13 активно користувалися губками, а 24 – обходилися без таких партнерів. Результати опубліковані в журналі «Proceedings of The Royal Society B».

Дельфін під водою використовує губку як маску, щоб глибше пірнати.

Дельфін із маскою з губки

Дослідники виявили, що самці-користувачі губок проводять значну кількість часу з такими ж прихильниками партнерів, як і вони. І навпаки: особини, що не користуються губками, проводять багато часу з тими, хто теж їх не використовує. Цей зв’язок не можна було пояснити іншими факторами.

Простіше кажучи, дельфіни утворюють соціальні групи на основі любові чи нелюбові до використання губок.

Морський біолог Мануели Бізозеро з Цюріхського університету каже про це з великим захватом:

Самці афаліни індійської з бухти Шарк демонструють захопливі механізми утворення союзу.

Такі міцні стосунки можуть тривати десятиліття й відігравати важливу роль для спарювання. Це приголомшливе відкриття показує складність їхніх соціальних взаємодій — точнісінько, як і в людей.

Якщо дельфіни обирають друзів на основі любові до губок, то ми, наприклад, на основі любови до мультфільму про Губку-Боба.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти

RomanEnkeradosu

Цікаво. Не знав, що дельфіни користуються губками, як знаряддям. Дельфіни цікаві істоти, як і восьминоги.